Politika

Kojić: Srpska se povukla iz Nadzornog tijela za procesuiranje ratnih zločina

Republika Srpska povukla se iz Nadzornog tijela za procesuiranje ratnih zločina u BiH zbog neusvajanja revidirane strategije koja predviđa da ratni zločinci budu privedeni pravdi do 2023. godine, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić.

Kojić: Srpska se povukla iz Nadzornog tijela za procesuiranje ratnih zločina
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Jasno je da bošnjački političari opstruišu usvajanje revidirane strategije jer bi se dokazalo da su najteži ratni zločini počinjeni nad Srbima. I upravo je ministar SDA Semiha Borovac bez obrazloženja povlačila usvajanje revidirane strategije sa dnevnog reda – izjavio je Kojić za ATV.

Ta televizija je navela da su srpski ministri u Savjetu ministara – Igor Crnadak (PDP) i Mirko Šarović i Dragan Mektić (SDS) bez pogovora prihvatili takvo postupanje, pravdajući se ranije da je bilo bolje da se povuku. Upravo zbog toga nema ni propisa koji bi omogućio da se predmeti ratnih zločina riješe u određenom roku.

– Neću učestvovati u radu Nadzornog tijela dok se ne usvoji revidirana strategija na predmetima za rad na ratnim zločinima zato što to tijelo treba da održava nekakve sjednice i razmatra strateške ciljeve i mjere kojima je rok istekao prije tri godine. Smatram da je nedopustivo i suvišno da raspravljamo o nekoj strategiji koja više ne važi – istakao je Kojić.

Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina podržale su vlade Srpske i Federacije, OEBS i međunarodne institucije, kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH, koji je i učestvovao u njenoj izradi.

Revidiranom strategijom bi se prvi put uvela disciplinska odgovornost za tužioce koji predmete ne procesuiraju u roku.

U izvještaj ATV se, takođe, navodi da bi se sudije i tužioci u Sudu i Tužilaštvu BiH rasteretili manje složenih predmeta i preuzeli odgovornost na procesuiranje ratnih zločina, a više od 200 manje složenih predmeta bilo bi prebačeno na entitete.