Hronika

KOLIKA JE CIJENA ŽIVOTA? Ubijeni sarajevski policajaci "koštali" po 20.000 KM

Porodicama svirepo ubijenih sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića isplaćeno je osiguranje nakon njihove smrti u ukupnom iznosu od 40.000 maraka.

KOLIKA JE CIJENA ŽIVOTA? Ubijeni sarajevski policajaci "koštali" po 20.000 KM
FOTO: I.Š.-KLIX/RAS SRBIJA

Radi se o isplati po ugovoru o polici osiguranja od posljedica nesretnog slučaja smrt usljed nezgode.

To znači da je cijena njihovog herojstva, u kojem su izgubili svoje živote na radnom zadatku, pojedinačno koštala 20.000 maraka.

U prošloj godini, tačnije u vrijeme ubistva, MUP KS, kako saznajemo, imao je potpisan ugovor s jednom osiguravajućom kućom na iznos od 20.000 KM, zbog čega je taj iznos njihovim porodicama i isplaćen. Ovo znači da životi sarajevskih policajaca skoro da ne vrijede ništa, saznaje Avaz.

Još je indikativnije da je u tenderima za ovaj posao MUP KS rečeno da su pripadnici policije postali rizik za osiguravajuće kuće, zbog čega su tenderi konstantno za ovu vrstu usluge i padali.

– Sada je potpisan ugovor s drugom osiguravajućom kućom i osiguranje u slučaju smrtnog slučaja iznosi 35.000 KM – tvrdi sagovornik iz MUP KS.

Informaciju o isplati osiguranja potvrdio je i Admir Katica, ministar MUP KS. No, on je pojasnio da je Uprava policije porodicama isplatila i ukupno 33.322 KM.

– Taj iznos je isplaćen porodicama shodno odredbama Zakona o policijskim službenicima i Kolektivnog ugovora kojim je propisana isplata u visini od po šest plata, kao i porezi i doprinosi na tu isplatu, zatim troškovi sahrane, te jednogodišnji trošak za stipendiju jednom djetetu jednog policajca  – kaže Katica.

No, život policajca u Federaciji, RS i Brčko Distriktu drastično se razlikuje. Tako najviši iznos u slučaju smrti primaju porodice pripadnika MUP Brčko Distrikta – 100.000 KM, a najmanji pripadnici MUP RS – 10.000 KM.

U drugim kantonima u FBiH ova brojka se kreće u razmaku od 20.000 do 30.000 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu