Politika

KOLIKO TROŠE MINISTRI U BiH Luksuzni automobili slabost državnih zvaničnika, svaki kupljen novcem građana

Ministri na nivou Bosne i Hercegovine ne štede ni u krizi i ne odstupaju niti centimetar od udobnosti na koju su navikli. I dok njihove kolege iz mnogih evropskih zemalja idu na posao i javnim prevozom, u Sarajevu se, izgleda, visoki zvaničnici takmiče ko će sjesti u luksuzniji automobil kupljen novcem građana.

službeni automobili na parkingu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na osnovu najnovijeg presjeka stanja ministarstava na nivou BiH o potrošnji novca građana na kupovinu luksuznih automobila koji je dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH može se vidjeti da BiH za luksuz državnih zvaničnika i te kako ima novca.

To prije svega potvrđuje Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH koji je samo u prošloj godini dao čak više od pola miliona KM za kupovinu pet automobila.

Parking Savjeta ministara BiH, na čijem je čelu, Borjana Krišto, uljepšali su “audijem A6” i “audijem Q5” za koji je otišlo 159.930 KM. Takođe, kupili su i dva “audija A4” na koji je spiskano po 69.996 KM te “arteon” koji je isto toliko koštao, piše Glas Srpske.

Na voznom parku nije štedjelo ni Ministarstvo pravde BiH, na čijem je čelu, Davor Bunoza. Ovo ministarstvo je samo u prošloj godini na luksuzne automobile dalo čak 389.912 KM.

Nagradili su se “audijem Q5” na koji je otišlo 129.950 KM novca građana, te sa dva “audija A4” koji su olakšali budžet zajedničkih institucija za 69.970 KM, odnosno 69.996 KM. I tu se nisu zaustavili jer su za još dva “audija A3” dali po 59.998 KM.

Pročitajte još

Jasno ne štednji rekao je i ministar inostranih poslova BiH, Elmedin Konaković, čiji je resor samo za potrebe u Sarajevu lani kupio vozilo od 129.876 KM, ali i vozilo koje je koštalo 69.900 KM. Podsjetili su i da su godinu ranije kupili tri “škode aktavije” za koje je otišlo ukupno 135.000 KM. Ove kupovine automobila odvojene su od nabavke u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH širom svijeta za koje nije bilo štednje u protekloj godini.

Luksuznim “folksvagen arteonom” počastilo se lani i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH na čijem je čelu, Sevlid Hurtić. Za taj automobil otišlo je 103.000 KM. Ovaj resor nastavio je sa obnovom voznog parka i u ovoj godini pa je tako za dva “pežoa 2008” potrošeno po 59.909 KM, a na “pežoa 408” 59.980 KM.

Sa “audijem A6” počastio se lani i resor spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BIH kojim rukovodi, Staša Košarac. Taj automobil, koji je nedostupan većini radnika u BiH, koštao je 129.995 KM. Pored toga, ovaj resor je za svoje potrebe u prošloj godini kupio “audija A4” od 69.996 KM, te “T-Ros” za koji je iskeširano 69.996 KM.

Nešto manje novca na vozni park u 2023. godini potrošilo je Ministarstvo bezbjednosti BiH kojim rukovodi, Nenad Nešić. Ovaj resor je za vozilo dao 129.998 KM iz budžeta zajedničkih institucija, te dodatnih 63.987 KM za “T-Ros”.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, kojim rukovodi, Dubravka Bošnjak, preferira izgleda samo “dačije” jer su ih u prošloj godini kupili čak pet, na koje je otišlo ukupno 242.715 KM novca građana.

Ministarstva, odbrane, zatim finansija i trezora, ali i komunikacija i transporta još uvijek nisu dostavila Parlamentu BiH podatke o utrošku novca na nove automobile u prošloj godini.

Revizori

I Kancelarija za reviziju institucija BiH upozorila je početkom ove godine da institucije na nivou zemlje ne upravljaju voznim parkom na transparentan i ekonomičan način. Revizori su naveli da postoje slabosti u sistemskom rješenju uređenja voznog parka, kao i slabosti pojedinačnih institucija u upravljanju vlastitim voznim parkom. Revizori su sabrali i da je u institucijama BiH krajem 2022. godine bilo oko 4.100 vozila.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu