Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“HRVATI SU OVO GODINAMA ČEKALI” Kolinda Grabar Kitarović otkrila spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otkrila je danas spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu, čime je obilježena 19. godišnjica od smrti prvog hrvatskog predsjednika i tom prilikom istakla da je je njegov cilj bio da ostvari “ideal ljudskih prava”.

Spomenik je podignut na raskrsnici Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice, a njegov autor je akademski vajar Kuzma Kovačić.

Ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovali su predstavnici hrvatskog državnog vrha, koji su ranije danas odvojeno položili cvijeće i vjence na Tuđmanov grob na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Za 14 sati je bio najavljen protest protiv podizanja spomenika, sazivan putem društvenih mreža, na koji se, međutim, niko nije pojavio, prenio je portal Index.hr.

Grabar Kitarović je rekla da je Tuđman htio da ostvari i “ideal ljudskih prava”. Dodala je da je cijeli hrvatski narod godinama čekao na spomenik lideru svih Hrvata.

– Pretrpivši velika stradanja i opterećen nepravednim stigmama hrvatski je narod u bivšoj državi bio osuđen na drugorazredni položaj – rekla je Grabar Kitarović i dodala da se Tuđman izložio progonu jer je znao da se bez žrtve ne može ostvariti ništa veliko.

– Ni trenutka se nije dvoumio niti se dao pokolebati u svojim ciljevima – rekla je.

Predsjednik Sabora Goran Jandroković je izrazio zadovoljstvo načinom obilježavanja 19 godina od smrti Tuđmana i itakao da figura u pokretu prema napred prvog hrvatskog predsjednika na pravi način odražava njegov lik i djelo.

– Franjo Tuđman bio je nevjerovatno hrabar – kazao je Jandroković.

Premijer Andrej Plenković je rekao da je Tuđman bio politički lider koji je uspio uspješno da utiče na ključna zbivanja i ujedini hrvatski narod.

– Svojom okupljajućom politikom postavio je temelje hrvatske države. Pod njegovim vođstvom Hrvatska je ostvarila najveće uspjehe – kazao je Plenković.

Plenković je ranije danas predvodio delegaciju HDZ koja je položila vjenac na Tuđmanov groba, a nakon toga je rekao:

– Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima velikosrpske Miloševićeve agresije, za vrijeme Domovinskoga rata, oslobodio okupirane teritorije i svojom mudrošću, uz pomoć međunarodne zajednice mirno reintegrirao Hrvatsko podunavlje, insistirao na procesu pomirenja što je jedna od njegovih ključnih ostavština koju takođe njegujemo i na kojoj ćemo insistirati – poručio je Plenković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO