Društvo

Kolovozi mokri i klizavi: Poledica na planinskim prevojima, u kotlinama smanjena vidljivost zbog magle

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ saobraća se po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, a zbog niske jutarnje temperature poledica je moguća u višim predjelima, preko planinskih prevoja, mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima.

magla saobracaj zima
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Srpske je saopšteno da je u kotlinama i duž riječnih tokova mjestimično smanjena vidljivost zbog magle, a na dionicama i usjecima povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

Na dijelu magistralnog puta granični prelaz Rača-Balatun, zbog izgradnje auto-puta pojačan je intezitet teretnog saobraćaja i oštećen je kolovoz, pa se vozači upozoravaju da voze opreznije i vožnju prilagode uslovima na putu.

Na dionici magistralnog puta Prijedor-Kozarac, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor, do 31. decembra biće izmjene u saobraćaju.

Izmijenjen je režim u saobraćaju na petlji Johovac zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, kao i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta Aleksandrovac-Aleksandrovac, auto-put, izmijenjen je režim saobraćaja.

Sanacija klizišta

Zbog sanacije klizišta na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, izmijenjen je režim saobraćaja do 19. decembra.

Na dionici regionalnog puta Rača-Vršani izmijenjen je režim u saobraćaju, radi regulisanja ulaza i izlaza vozila gradilišta, angažovanih na izgradnji dionice auto-puta Rača-Bijeljina.

Zbog sanacije klizišta na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, izmijenjen je režim u saobraćaju.

Zbog radova, doći će do izmjene režima saobraćaja postavljanjem saobraćajne signalizacije na dionici magistralnog puta Vlasenica-Han Pijesak 1.

Pročitajte još

Za vrijeme rekonstrukcije dionice magistralnog puta Brod na Drini /Foča/-Hum /Šćepan Polje/ izmijenjen je režim saobraćaja.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je usporen.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Na dionici magistralnog puta Han Pijesak jedan-Han Pijesak dva i dionici Han Pijesak dva-Sokolac u toku je rehabilitacija puta, pa je potrebno prilagoditi brzinu kretanja vozila i obratiti pažnju na privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Kako do Gradiške?

Režim saobraćaja izmijenjen je zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška-Nova Topola-Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan-Nova Topola, kao i zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog saobraćaja i bezbjednosti učesnika, jer nakon destrukcija nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Na Mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok je za putnička vozila brzina kretanja ograničena na 20 kilometara na čas.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na putevima u FBiH saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu zbog kiše koja je padala tokom noći ili pada i dalje.

Na pojedinim dionicama u višim predjelima mjestimično pada slab snijeg koji se, za sada, ne zadržava na kolovozu.

Česti odroni

Na brojnim dionicama učestali su odroni, naročito na putevima: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Mostar-Žitomislići-Doljani, Jajce-Crna Rijeka, Bugojno-Kupres.

Na magistralnim putevima Priluka-Glamoč i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje vidljivost je smanjena zbog magle, dok na putu Bosanski Petrovac-Lanište-Ključ duva jak vjetar.

Sanacioni radovi u toku su na magistralnim putevima: Novi Travnik-Bugojno /preko Rostova/, Bilješevo-Lašva, Ključ-Sanski Most na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka i Čevljanovići-Nišići. Na mjestima radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije