Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOMEMORACIJA GENERALU MILOVANOVIĆU Počast odali prijatelji, porodica i pripadnici Vojske RS (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Minutom ćutanja i čitanjem biografija počeo je komemorativni skup u Banjaluci povodom smrti general-pukovnika Vojske Republike Srpske Manojla Milovanovića.

U Banskom dvoru danas su se okupili članovi porodice, prijatelji, brojni pribadnici Vojske Republike Srpske, kao i građani poštovaoci generala Milanovića i njegovog doprinosa Republici Srpskoj.

– Teško je u kratkom obraćanju dočarati život velikog čovjeka, našeg Mane. Ja sam 1986. godine pohađao školu operatike. Svima nam je zapeo za oči potez generala Mane. U novembru 86. smo dobili teme za diplomski rad. Mane je počeo da priprema svoj rad, tako što je učionicu oblijepio kartama Slovenije. Takav je on bio, temeljan, precizan. Svi ga znamo kao dobrog čovjeka. U radu smo se sretali, a poslije rata družili. Volio je ljude i imao smisla za šalu – rekao je general-potpukovnik Vojske Republike Srpske u penziji, Milan Torbica.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

On je podsjetio na sve funkcije koje je general Milovanović obavljao, zasluge koje je dobio i djela koje je napisao, kako bi pokazao koliki je bio njegov doprinos Republici Srpskoj.

– Ne mogu da ne kažem ono sa čim se svi slažemo i da ga uporedimo sa velikim srpskim vojskovođama sa Stepom Stepanovićem, Radomir Putnikom. Vojnik i ratnik ne umire kad umre, nego kada bude zaboravljen, to Mane neće biti – poručio je Torbica.

Komemoraciji je prisustvovala predsjednica Republike Srpska Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radivan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, kao i mnogi drug gosti.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Dovoljno je da kažete general i dovoljno je da se zna ko je. Tako sam ga ja upoznao. Predložio sam ga za ministra kada je Srpska bila potpuno rasparčana, tada sam dobio mandat da sastavim vladu i upravo sam njega htio za minista odbrane. Bilo je važno da ujednimo Srpsku i on je pristao na to. O njemu sam čuo i ranije i znao za njega. Bio je veliki oslonac – rekao je Dodik.

Dodao je da su zajedno uspjeli da ujedine Srpsku, te da mu je general, bez obzira na njegove greške dao podršku i nikada nije bio onaj koji kritikije, nego koji pomaže.

– U trenucima kada je NATO počeo bombardovanje, provodili smo sate zajedno u pokušaju da nađemo odgovore. Ja sam za njega bio mali, uvijek je govorio: „mali polako“. Cijenim vrijeme koje sam proveo sa njim – poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je podsjetio na njihove zajedničke trenutke i teške odluke koje je trebalo da donesu za vrijeme NATO bombardovanja.

– Radili smo ono što neki ni danas ne znaju i ne treba da znaju. Bio je spreman da žrtvije svoj status da pomogne Srbima. Pomogao je da rukovodstvo Srpske donese prave odluke i ne uđe u sukob – rekao je Dodik.

Dodik je dodao da se Manojlo nikada nije deklarisao u političnom smislu, jer je njegova jedina partija bila Republika Srpska.

Podsjećamo, bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske, Manojlo Milovanović, preminuo je u srijedu, 9. oktobra, u Banjaluci u 76. godini, a brojni zvaničnici Republike Srpske ocijenili su da je otišao čovjek koji je dao veliki doprinos u najtežim trenucima odbrane Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO