Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOMEMORACIJA U POTOČARIMA Vigemark pozvao političare da stvore uslove za pomirenje

Politika
Autor:

Foto: screenshot N1

Odavanjem pošte nastradalim Bošnjacima i intoniranjem himne BiH u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice, počelo je obilježavanje 24 godine od stradanja u ovoj opštini.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice zločina nad Bošnjacima Hamdija Fejzić pozvao je danas visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da proglasi usvojenim zakon o zabrani negiranja genocida.

– Želimo pronaći ostale žrtve i ovom prilikom pozivam naše komšije da nam pomognu u otkrivanju istine. Pozivam komšije da se uzdignu iznad zacrtanih stereotipa i pokažu ljudskost i veličinu – rekao je on.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus rekao je da Haški tribunal i institucija koja je naslijedila rezidualni mehanizam već više od 25 godina osiguravaju međunarodnu pravdu.

– Zahvaljujući njihovom radu i presudama nepovratno se promijenio međunarodni pravni aspekt jednako kao što se promijenila i situaciju u BiH. Oni koji su najodgovorniji za užasne zločine počinjene tokom sukoba početkom 90-ih godina izvedeni su pred lice pravde – rekao je on.

Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, rekao je da danas odaje počast žrtvama zločina u Srebrenici.

– Srebrenica je duboka rana koja se uvijek iznova otvara kada se odgovornost za zločine koji su počinjeni umanjuje i zločinci glorifikuju. Pozivam političke lidere da stvaraju okruženje koje će omogućiti pomirenje i da se prevaziđe nasljeđe rata. Poštivanje temeljnih ljudskih prava je nešto što je u samom srcu naših demokratija – naveo je on.

Mehmet Kasapouglu, ministar sporta i omladine Turske, kazao je da u ime Turske proklinje ovaj zločin i da se nada kako će svi počinioci biti kažnjeni.

– Svi imamo obavezu da se ovakve strahote više nikada ne ponove. Moramo odbaciti govor mržnje koji rađa mržnju, moramo poštivati tuđa uvjerenja i podsticati dijalog i kompromis. Ovo ne smije ostati samo na riječima. Javnost civilna društva, privatni sektor i međunarodna zajednica snose dio odgovornosti za budućnost ovog dijela svijeta – istakao je on.

Talat Džaferi, predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije, kazao je da je bolno danas biti na mjestu koje odjekuje tišinom.

– Živimo obilježeni pojmom da je Balkan bure baruta i da ovdje može uvijek izbiti sukob. Previše krvi se prolilo, previše suza, previše nepovratno izgubljenih života, a toliko mnogo smo mogli imati. Imam nadu i optimista sam da se regija mijenja na bolje. Nove genearcije političara su rođene širokog uma. Moja poruka je svima koji su aktivno uključeni u donošenje oduka, da se iskreno i maksimalno posvete regiji – istakao je on.

U Potočarima su, između ostalih, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, visoki predstavnik Valentin Incko, predsjednik Haškog mehanizma Karmel Ađijus, američki ambasador u BiH Erik Nelson, ambasador Turske Haldun Koč i predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Džaferi.

Nakon obraćanja zvaničnika u komemorativnoj sali, predviđeno je polaganje cvijeća i odavanje počasti kod centralnog spomen-obilježja nastradalim Bošnjacima u sakralnom dijelu Memorijalnog centra u 12 sati.

Potom će biti održan vjerski obred i sahrana posmrtnih ostataka 33 identifikovane osobe stradale u julu 1995. godine.

Neradni dani

Na jučerašnjoj komemorativnoj sjednici Skupštine opštine odata je počast svim nevino stradalim stanovnicima ove opštine u posljednjem ratu u BiH.

U opštini Srebrenica i lokalnim ustanovama danas i sutra su neradni dani zbog obilježavanja sjećanja na bošnjačko i srpsko stradanje, povremeno dolazi i do izmjena režima saobraćaja na putevima koji vode prema ovom naselju, a na snazi je i zabrana prevoza eksplozivnih sredstava putevima u regiji Birač.

Današnji skup obezbjeđuje Policija Republike Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO