Politika

Komemoracija u Potočarima opet uzburkala strasti: Umjesto pomirenja, nove tenzije i STARE MRŽNJE

Ovogodišnja komemoracija bošnjačkim žrtvama u Potočarima, kao i mnoge prethodne, protiče u znaku uzavrelih tenzija i međusobnih optužbi o tome “ko je počeo rat” i čije su žrtve teže i bolnije.

Komemoracija u Potočarima opet uzburkala strasti: Umjesto pomirenja, nove tenzije i STARE MRŽNJE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kao da su samo čekali povod, za eskalaciju strasti povodom današnjeg pomena stradalim Bošnjacima pobrinulo se Udruženje “Majke Srebrenice”, prijeteći blokadom tog grada ukoliko OHR i međunarodna zajednica, kako su poručili, ne sankcionišu načelnika Srebrenice Mladena Grujičića.

Njegov grijeh je, navode, to što je “Majke Srebrenice” nedavno nazvao “motorom mržnje”, pri tome prozivajući pojedine čelnice tog udruženja da su se posljednjih godina, prema njegovim riječima, enormno obogatile.

– Ako OHR i međunarodna zajednica dozvole da Grujičić pređe crvenu liniju, mi majke Srebrenice i čitavog Podrinja imaćemo žestoku reakciju! Ulazak u Srebrenicu će biti blokiran, pa da vidimo lica onih koji će smjeti pred očima svijeta krenuti na majke Srebrenice, na majke nevino ubijene djece – saopšteno je iz tog udruženja.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Mladen Grujičić

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić za Srpskainfo kaže da nije iznenađen optužbama i prozivkama na njegov račun, te da bi se, kako tvrdi, nešto slično dogodilo i da je uoči komemoracije u Potočarima konstatovao kako je sunčan dan.

– Potpuno su očekivani napadi tog udruženja. Kada sam govorio o motorima mržnje prvenstveno sam mislio na čelnice tog udruženja, poput Munire Subašić koja zaista ne može da sakrije mržnju prema srpskom narodu. Ona je doživjela tragediju i to duboko poštujem, ali tragediju su doživjele i srpske majke kod kojih ne postoji takva mržnja. Prilikom komemoracija srpskim žrtvama u Podrinju niste mogli da čujete nijednu izjavu koja je makar podsjećala na govor mržnje – kaže Grujičić.

Pročitajte još

Dodaje kako je svuda i u svakoj prilici isticao da pravda mora da bude zadovoljena za sve žrtve, te da zločinci, bez obzira kojem narodu pripadali, treba da odgovaraju pred licem zakona.

– Nemoguće je doći do pomirenja, napretka i boljeg života ako svake godišnjice imamo vraćanje u devedesete, kada se potencira na ucjenama, uslovljavanjima, mržnji. Zašto ambasadori zapadnih zemalja nikad nisu došli u Bratunac na komemoraciju srpskim žrtvama? To što razna bošnjačka udruženja stalno traže stranu intervenciju vidim kao pokušaj dizanja tenzija i ostvarenja njihovih ciljeva, a to je da Srebrenicu izdvoje iz Republike Srpske i da se ponovo vrate vremena kada su iz Srebrenice pokretane inicijative za rušenje Srpske, Srbije i svega što je srpsko – kaže Grujičić.

Ključ istorije

U izjavi kojom je “isprovocirao” Majke Srebrenice da zaprijete blokadom tog grada ukoliko ga OHR i međunarodna zajednica ne sankcionišu, aktuelni načelnik Srebrenice, između ostalog, rekao je da je jedino što očekuje to da Bošnjaci razumiju i bol porodica srpskih žrtava.

– Na naša groblja stranci, kao ni Bošnjaci, nisu stavili nijedan cvijet. Ovdje svi znamo da je “ključ istorije” u Naseru Oriću, za koga mi Srbi znamo da nikad neće biti osuđen za stravične zločine nad komšijama. On je slobodan čovjek, “heroj” Bošnjaka i Zapada, a zavio je u crno ne samo Podrinje, nego je kriv i za zločine u pola Bosne – rekao je Grujičić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije