Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOMEMORACIJA U POTOČARIMA Sahranjene 33 srebreničke žrtve

Politika
Autor:

Foto: Srna

U Memorijalnom centru Potočari danas je održana komemoracija i sahrana 33 žrtve srebreničke tragedije. U prisustvu na desetine hiljada ljudi i brojnih zvaničnika 24 godine nakon ubistva ove žrtve pronašle su konačni mir.

Vjerski dio današnjeg programa predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Ove godine ukopane su 33 žrtve, što je najmanji broj dosad.

U groblju Memorijalnog centra Potočari do danas je sahranjeno 6.610 žrtava, a na porodičnim grobljima izvan Potočara njih 234. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do ovog časa ekshumirani su posmrtni ostaci 7.119 žrtava.

Naime, ove godine bilo je mnogo manje stranih delegacija i zvaničnika na komemoraciji nego prethodnih godina, posebno sa Zapada i uglavnom su bili nižerangirani članovi diplomatskog kora u BiH.

Komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, predsjednik Haškog mehanizma Karmel Ađijus, američki ambasador u BiH Erik Nelson, ambasador Turske Haldun Koč i predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Džaferi.

Prisustvovali i članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, delegacije Turske i arapskih zemalja, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH i zvaničnici iz Federacije BiH. Cvijeće je položio i lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je novinarima da je došao u Potočare da oda počast žrtvama i jer je najstarije ljudsko pravo dostojanstvena sahrana.

Vigemark je rekao da je potrebno nastaviti traženje nestalih, što finansira i EU, te da na tom pitanju treba i dalje raditi i stvoriti uslove da svi nestali budu ekshumirani i dostojno sahranjeni.

Današnji skup u Potočarima protekao je mirno, a obezbjeđuju ga Policija Republike Srpske sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH. Za razliku od sinoć, kada su u Memorijalni centar stigli učesnici raznih marševa i pohoda sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH, te Irana, Albanije i SAD, danas je taj dekor izostao i bile su primjetne samo poneka ratna i jedna albanska zastava.

(Klix, Srna)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO