Politika

Komisija za finansije i budžet bez dogovora: Članovi iz Republike Srpske se nisu pojavili na sjednici

Niko od članova iz Republike Srpske u Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH danas se nije pojavio na sjednici ovog parlamentarnog tijela.

Komisija za finansije i budžet bez dogovora: Članovi iz Republike Srpske se nisu pojavili na sjednici
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Mirjana Marinković-Lepić, članica Komisije iz Naše stranke, izjavila je kako je indikativno da se niko iz RS nije pojavio na sjednici, te da je neizvjesno kako će to uticati na sutrašnju raspravu u Predstavničkom domu, a na čijem dnevnom redu je i Budžet institucija BiH za 2021. godinu.

– Nas nije upoznao predsjednik Komisije ako je nešto poslano. Ali, ne vjerujem, jer bi nas predsjednik upoznao. Na Komisiji se traži prosta većina, i mi smo mogli donositi odluke. Međutim, indikativno je da se nije pojavio ovaj dio članova. Zaista mislim da niko ne zna šta će se sutra dešavati- kazala je Marinković -Lepi.

Članovi Komisije iz Republike Srpske (Dragan Bogdanić, SNSD; Mira Pekić, PDP; Jakov Galić, SP RS) nisu se obratili medijima, nakon sjednice.

Zastupnik SDA Adil Osmanović ocijenio je kako je, nakon odluke Valentina Inzka Milorad Dodik u borbi “sam protiv svih”.

– PS BiH pripada svim njenim građanima. Biraju se poslanici iz oba entiteta, presjedništvo BiH takođe, Savjet ministara… To su sve naše institucije. Neozbiljno je, neodgovorno i rizično na bilo koji način oporaviti opstukcije tih institucija- riječi su Osmanovića.

Na dnevnom redu sjedice Predstavničkog doma PS BiH, koja je zakazana za sutra, predviđena je je rasprava o Zakonu o budžetu institucija BiH za 2021. godinu, zbog čijeg neusvajanje su državne institucije na privremenom finansiranju.

Kako je za N1 rekao Dragan Bogdanić (SNSD) ne radi se o bojkotu, nego na sjednicu nije došao zbog drugih obaveza.

Zbog novonastale situacije i najava blokada institucija, neizvjesno hoće li budžet biti usvojen.

Prihvati notifikacije