Biznis

Kompanija "Aluminij" gasi se u nedjelju

Mostarskom “Aluminiju” prijete nesagledive posljedice zbog najavljenog gašenja električne energije u nedjelju, 14. oktobra, upozorili su danas čelni ljudi ovog nekadašnjeg giganta.

Kompanija "Aluminij" gasi se u nedjelju
FOTO: R. D./KLIX.BA

Vršilac dužnosti direktora kompanije “Aluminij” Dražen Pandža rekao je na konferenciji za novinare da bi isključenje električne energije izazvalo nesagledive posljedice, pogotovo ekonomske.

Aluminij` ima još 48 časova života, ako ova država ne vidi budućnost ove firme, neka kaže da i mi znamo šta nam je raditi – poručio je Pandža.

On kaže da najveći problem predstavlja najava Nezavisnog operatera sistema u BiH da će u nedjelju početi isključenje “Aluminija” sa elektromreže zbog enormno visokih dugova za struju.

– Već duže upozoravamo na situaciju, upoznajemo vlasnike, tražimo njihovo aktivno učešće u rješavanju problema jer je situacije toliko kompleksna da je sami ne možemo riješiti – rekao je Pandža.

On je posebno ukazao na odgovornost Vlade Federacije BiH koja je 2013. godine potpisala Aneks broj 8 kojim je preuzela obaveze subvencionisanja električne energije za ovu kompaniju.

Vlada FBiH i mali dioničari imaju po 44 odsto učešća u vlasništvu “Aluminija”, a Hrvatska 12 odsto.

Nadležnima je upućen apel da brzo reaguju, a radnici su poručili da će fizički onemogućiti isključenje struje kompaniji.