Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“KOMPROMIS POLITIČKIH FAKTORA” Špirić tvrdi da program reformi ne znači članstvo u NATO

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Potpredsjednik SNSD Nikola Špirić rekao je da je današnje imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara kompromis političkih faktora BiH u interesu svih naroda, navodeći da usvojeni dokument Program reformi BiH, koji će biti poslat u Brisel, ne znači članstvo u NATO savezu.

– To znači nastavak saradnje i taj dokument nije u koliziji sa Rezolucijom Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti. Prioritet u tom dokumentu spoljne politike BiH nije članstvo u NATO, već saradnja posredstvom sprovođenja reformi što je neophodno jer BiH stoji u mjestu. To nikako ne prejudicira članstvo u NATO. Hoćemo saradnju i reforme, ali članstvo u NATO nećemo – naglasio je Špirić.

On je za RTRS istakao da je ovaj kompromis bio potreban svima u BiH, te bi u najskorije vrijeme trebalo očekivati potvrdu Tegeltije i njegovog kabineta u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime će biti ispoštovana većinska biračka volja građana iz Srpske.

Špirić je rekao i da je današnjim imenovanjem Tegeltije poražena “nadničarska” politika opozicije iz Srpske, SDS i PDP, koja je podrivala Republiku, njene institucije i, zarad opstanka na vlasti, krenula u izmjene Poslovnika Predstavničkog doma parlamenta BiH, a što bi značilo pojeftinjenje glasa Srpske u zajedničkim institucijama.

On je ocijenio da je to bila gubitnička politika koja više nije kredibilna za domaće i međunarodne faktore.

Špirić je istakao da je na ovom kompromisu u BiH, u okviru kojeg je došlo do Programa reformi, dugo radio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Taj dokument se zapravo odnosi na reformu Oružanih snaga BiH, bezbjednosnog sektora, na ekonomske reforme… On nije uslov, niti znači aktiviranje MAP, kao ni članstvo u NATO – naglasio je Špirić.

On je ponovio da saradnja sa NATO nikad nije bila sporna za SNSD, te da su reforme u BiH neophodne u smislu rješavanja problema terorizma, migrantske krize i stvaranja povoljnog bezbjednosnog ambijenta za sve.

– Mi smo za to da se čita sadržaj dokumenta, a ne tumači. Dokument se zove Program reformi i to je ono na čemu je SNSD insistirao – rekao je Špirić.

On je potvrdio Dodikovu izjavu da bi eventualna odluka o članstvu u NATO morala biti donesena iznova u Predsjedništvu i u institucijama vlasti BiH.

– Ali, to je donošenje političke odluke ako je bude i kada je bude… Zato govorim da ovo nije program za članstvo u NATO, čak ni NATO to ne traži. Na članstvo su predstavnici opozicije u Srpskoj pristali još u Strategiji spoljne politike BiH koja je usvojena dok je srpski član Predsjedništva BiH bio PDP Mladen Ivanić. Time je trasiran put za NATO – rekao je Špirić.

On poručuje da se treba posvetiti reformama od interesa za sve.

– Rečeno je i da Program reformi neće otići diplomatskom poštom u Brisel dok ne budu izabrani Tegeltija i njegov kabinet. Postoje parlamentarne procedure i mislim da je sve to moguće završiti do kraja decembra – rekao je Špirić.

On je izrazio nadu da će nakon završetka imenovanja Tegeltije i konstituisanja institucija na nivou BiH biti stvoreni uslovi za ratifikaciju raznih međunarodnih sporazuma finansijskog karaktera s ciljem razvoja entiteta.

Špirić je rekao da je Tegeltija iskusan čovjek koji ima jaku političku podršku.

– Mislim da će kolege iz Federacije imati razumijevanja da rade na zajedničkom interesu, a da ono o čemu se sporimo ostane po strani. Želja je da bude napravljen podnošljiv ekonomski status u oba entiteta i da ljudi ne napuštaju BiH, već da ostaju ovdje. To su veliki izazovi – rekao je Špirić i dodao da je pozitivno što je postignuti kompromis podržao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO