Politika

"KOMŠIĆ NE BI BIO TU GDJE JE DA POŠTUJE USTAV" Reakcije iz Srpske na izjavu člana Predsjedništva BiH

Izjava člana Predsjedništva Željka Komšića da on ne priznaje konstitutivnost naroda u BiH, jer je to „prevaziđen koncept“, izazvala je oštre komentare političara iz Srpske, koji su pozvali međunarodnu zajednicu da reaguje.

"KOMŠIĆ NE BI BIO TU GDJE JE DA POŠTUJE USTAV" Reakcije iz Srpske na izjavu člana Predsjedništva BiH
FOTO: N1/RAS SRBIJA

Što se tiče poštovanja i nepoštovanja, famozne konstitutivnosti, mogu reći da je to sovjetski koncept rješavanja nacionalnog pitanja, koji je u EU potpunosti, kao nazadan, odbačen. Dakle, bore se za ono što je davno prevaziđeno. U EU sve su države građanske i ne poznaju nikakvu konstitutivnost – rekao je Komšić i dodao da konstitutivnosti ne postoji nigdje u Evropskoj uniji.

S druge strane, političari iz Srpske mu poručuju da malo bolje pogleda Ustav i Dejtonski mirovni sporazum, jer bi kao jedan od članova Predsedništva BiH trebao znati šta tamo piše.

– Očekujem reakciju međunarodnih institucija, prevenstveno visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i PIK, jer se ovdje očigledno radi o rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i principa na kojima počiva BiH – kaže za Srpskainfo poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik DNS Nenad Nešić.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Dodaje da je Komšić, kao jedan od članova Predsjedništva, svojom izjavom doveo u pitanje osnovne temelje na kojima funkcioniše BiH.

Pročitajte još

S jedne strane, kako ističe Nešić, to ništa nije čudno od Komšića, ako se uzme u obzir da je na funkciju člana Predsjedništva BiH došao prevarom hrvatskog naroda, odnosno zahvaljujući glasovima koje nije dobio od Hrvata.

– Komšić je ovim pokazao da ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum niti Ustav, a samim tim ni dalji opstanak ove države – poručio je Nešić.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić, takođe, ističe da je jasno da Komšić, koji se predstavlja kao legalista i demokrata, ne priznaje Ustav ove države.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Dušanka Majkić

– Ništa čudno od čovjeka koji je došao na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva iako niti zastupa interese tog naroda niti su ga oni izabrali na tu poziciju. Svjestan je Komšić da bi onog momenta kada bi se složio s onim što stoji u Ustavu izgubio mogućnost da bude na poziciji na kojoj jeste. Boreći se protiv konstitutivnosti on se ustvari bori za vlastitu poziciju – ocjenjuje Majkićeva.

Pročitajte još

Predsjednik SPS Goran Selak kaže za Srpskainfo da je logično da Komšić ne priznaje Ustav u dijelu koji govori o konstitutivnosti naroda u BiH s obzirom na to da nikada ne bi bio na poziciji na kojoj jeste da se konstitutivnost poštuje.

– S obzirom na način kojim je izabran u Predsjedništvo BiH, logično je da je Komšić protiv konsitutivnosti naroda u BiH. Ne iznenađuje ni njegovo insistiranje na takvim temama, stalnim vraćanjima u prošlost i izazivanju tenzija na području koje još uvijek osjeti posljedice razarajućeg  rata – ističe Selak.

Dodaje da Komšićeve političke stavove malo ko uzima za ozbiljno uprkos tom što je član Predsjedništva BiH, pa je i to jedan od razloga zbog kojeg on nastavlja da se bavi „šokiranjem“ javnosti.

FOTO: SPS
FOTO: SPS

– Na temama koje se tiču budućnosti, razvoja i brige za građane očigledno nema šta da ponudi. Da je BiH u boljoj situaciji, svi bi se smijali Komšićevim izjavama i naivnim pokušajima tumačenja geopolitike, istorije i prava. Međutim, to danas nije smiješno, nego je apsurdno i veoma štetno za građane BiH – zaključuje Selak.