Politika

Komšić: Nema popuštanja ni Ustavnog suda po želji Beograda

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao da ga ne zanimaju prijetnje koje nakon odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu upućuju zvaničnici RS, predvođeni članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, a za šta je dobio i podršku SPC i srbijanskih vlasti.

Komšić: Nema popuštanja ni Ustavnog suda po želji Beograda
FOTO: N1/RAS SRBIJA

Sveštenici nemaju ništa s našim Ustavnim sudom. Što se tiče gospodina Vučića, ni on ne bi trebao imati ništa s Ustavnim sudom BiH, pa ipak vidim da sebi daje za pravo da on tu nešto komentira, da prebrojava muslimane i nemuslimane u Sudu. To je samo po sebi skandalozno. Pročitao sam da je u Beogradu savjetovao Dodika da glede Ustavnog suda i stranaca u njemu, koje sada problematizuju, sve rade legalno. Znate šta to znači? Da nastave vršiti pritisak s ciljem odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, pa da se onda na potpuno legalan način potkopava država BiH – dodoao je Komšić i istakao:

– Nema Ustavnog suda po želji Beograda. Taj film neće gledati. U uslovima kada još nisu provedene presude Evropskog suda za ljudska prava, u uslovima kada neko najavljuje secesiju, u uslovima kada predsjednik VSTS kaže da će se povinovati političkoj volji političara iz manjeg bh. entiteta, a ne Ustavu i zakonu, razgovarati o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH je nemoguće. Zar zaista misle da je ovdje neko naivan pa će nasjesti na priču kako BiH nema puni suverenitet jer ima strane sudije u Ustavnom sudu? Neće proći nikakve izmjene Zakona o Ustavnom sudu na tragu takvih rješenja. To neka im bude jasno. Uopšte nas ne zanimaju prijetnje koje povodom toga upućuju – kazao je Komšić za Avaz.