Politika

KOMŠIĆ OŠTAR “Zagrebu je najbolje reći da malo odbije od BiH”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da Zagreb nema ništa s Izbornim zakonom i da mu treba reći "da odbije od BiH jer je njegovo miješanje krajnje neumjesno".

KOMŠIĆ OŠTAR “Zagrebu je najbolje reći da malo odbije od BiH”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Željko Komšić

Pogrešno je da se u Zagrebu legitimira priča o unutrašnjim temama BiH, šta Hrvatska ima s izmjenama Izbornog zakona u BiH? Ovakvo pozivanje funkcionera kao predstavnika naroda po meni je potpuno pogrešno, ja nikad ne bih pristao da učestvujem u takvoj vrsti komunikacije, a pogotovo ne bih nikome dao pravo da se tutorski ponaša prema BiH. Drugi su to sebi dopustili – mišljenja je Komšić.

Komentarišući današnju posjetu Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića Zagrebu, Komšić smatra da Hrvatska očito BiH posmatra strateški kao teritoriju, a ne kao državu.

On je ocijenio da Zagreb sebi daje za pravo koje teme će otvarati i drže BiH u jednoj vrsti političke i ekonomske zavisnosti o onome šta Zagreb hoće.

Pročitajte još

– Srbi i Hrvati nisu stoka da ih uvodiš i izvodiš, niti je BiH staja da se neko uvodi i izvodi. Otkud ikome ideja da jedan čovjek priča u ime hrvatskog naroda. Otkud to da Dodik predstavlja srpski narod? Pitajte druge stranke iz Republike Srpske da li on ima legitimitet – smatra Komšić.

On je za FTV rekao da vlasti u BiH konstantno daju za pravo Beogradu i Zagrebu da se postavljaju kao tutori.