Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Komunalni projekti u Slatini i Laktašima: Prednost vodovodu, putevima i socijalnim stanovima

Regioni
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Opštinska uprava Laktaši definisala je nekoliko programa čijom realizacijom će bitno unaprijediti život u više naselja, primarno u Slatini i Laktašima.

U Malom Blašku, na dionici Laktaši – Slatina, u toku je sanacija vodovodnog sistema dužine 1.600 metara. Radovi su podijeljeni u dvije faze. Prva faza ovog projekta u dužini od 800 metara je pri kraju, a druga će uskoro početi. Ove poslove finasira Komunalno preduzeće “Budućnost” iz Laktaša.

– Na navedenoj dionici od početka godine bilo je čak 20 kvarova, koji su izazvali prekide u vodosnabdijevanju. Osim toga, loša mreža uzrokuje velike gubitke vode, što stvara dodatne i nekontrolisane troškove – rekao je Dragan Kelečević, direktor KP “Budućnost”.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

U okviru „Projekta oporavka od poplava“ kojeg Opština Laktaši realizuje u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini i Međunarodnom organizacijom za migracije, počela je izgradnja stanova. U njih će useliti četiri porodice sa područja opštine Laktaši čije su kuće ili drugi stambeni objekti uništeni u poplavama 2014. godine.

U Laktašima je pretodnih nekoliko godina sanirano 29 stanova i kuća oštećenih u poplavama, za šta je utrošeno približno 200.000 KM. U prioritetu ovog programa su socijalno i ekonomski marginalizovane grupe stanovništva, uključujući starije osobe, domaćinstva s malim primanjima, osobe s poteškoćama u razvoju, pripadnici manjina, povratnici i interno raseljene osobe.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Laktaško naselje Slatina će naredne godine riješiti dugogodišnji problem vodosnabdijevanja. To je suština nedavnog dogovora čelnika Laktaša i Banjaluke.

Ovog mjeseca počeće izgradnja vodovodnog sistema „Česma tri“ i „Česma četiri“, koji će osim snadbijevanja banjalučkih naselja sa izvora na Krčmaricama u laktaškoj opštini, vodu dobiti Slatina te još nekoliko susjednih sela opštine Laktaši.

– To je za nas od kapitalne važnosti – kažu u ovoj lokalnoj upravi, napominjući da samo udruženim budžetima mogu finansirati kapitalne poslove kao što je vodosnabdijevanje.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Načelnik opštine Laktaši, Ranko Karapetrović, rekao je da će Banjaluka i Laktaši, osim vodovoda, u narednim godinama zajednički raditi na još dva ključna projekta. To su izgradnja mosta preko Vrbasa, koji će spojiti Trn i Priječane, te trajno definisanje posjeda nekadašnje vojne imovine u Zalužanima, kojeg u teritorijalnom smislu dijele Laktaši i Banjaluka.

Plan zajedničkog gazdovanja

Na sastanku je dogovoreno, kazao nam je Karapetrović, da Banjaluka i Laktaši pristupe izradi takozvanog zoning plana, koji podrazumijeva status posebne namjene za ovo zemljište, gdje se nalaze sportski aerodrom, autodrom i karting staza, s planom da dvije lokalne zajednice u budućnosti zajednički gazduju ovim zemljištem.

– Banjaluka i Laktaši zajednički će tražiti od Vlade Republike Srpske, da obezbijedi novac za utvrđivanje obale Vrbasa od trnskog mosta do ušća Široke u Dervišima. Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za okolna naselja, što se pokazalo u vrijeme velike poplave prije pet godina – rekao je Karapetrović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO