Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Komunalni radovi ubrzano mijenjaju izgled Prnjavora

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Izgradnjom i rekonstrukcijom ulica, komunalne infrastrukture, parkinga, zelenih i drugih javnih površina višemilionske vrijednosti, Prnjavor ubrzano mijenja izgled.

U toku je rekonstrukcija ulice Vida Nježića, koja je od velike važnosti za ovo mjesto. Ona se nalazi u veoma naseljenom i prometnom naselju koje grad povezuje sa magistralnim putem Derventa – Banjaluka.

Ovog proljeća, kada radovi budu završeni, ova ulica, do skora u veoma lošem stanju, sa mnogo rupa i prašine, dobiće sasvim novi izgled, naglašavaju u lokalnoj upravi.

Obnova povjerena preduzeću MG “Mind” podrazumijeva postavljanje asfaltnog sloja, izgradnju pješačkih staza, rasvjete, regulisanje odvoda površinske vode, zamjenu vodovodnih, kanalizacionih i drugih instalacija. Rekonstrukcija Ulice Vida Nježića košta milion KM, a za lokalnu upravu predstavlja jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata ove godine.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Međunarodnim Projektom opšinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) obezbijeđeno je 200.000 KM, a preostali dio novca je iz opštinskog budžeta.

– Ova ulica dužine jednog kilometra, u nižoj zoni grada, veoma je značajna za rekonstrukciju gradske vodovodne i kanalizacione mreže. Ona predstavlja temelj svih komunalnih poslova u cijelom gradskom području koje je znatno više, na većoj nadmorskoj visini – naglasio je Darko Tomaš, načelnik Prnjavora.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Darko Tomaš načelnik Prnjavora

Sa više od 50 završenih ili započetih infrastrukturnih poslova u prethodne dvije godine, opština Prnjavor svrstana je među najveća gradilišta u Republici Srpskoj.

Dug je spisak gradilišta i radova koji potvrđuju navedenu konstataciju. Završena je zgrada Muzičke škole, znatno proširen vrtić, izgrađeni trotoari u pet ulica, asfaltirano nekoliko desetina kilometara gradskih ulica i seoskih puteva. Uz temeljnu rekonstrukciju centralne ulice i rasvjete na Trgu srpskih boraca, osvijetljeno je i više gradskih te većih seoskih naselja.

Više od milion maraka uloženo je u potpunu obnovu pet škola, a riješen je i dugogodišnji problem pristupa novom gradskom groblju. Asfaltiran je okoliš ovog objekta, izgrađen parking te postavljena rasvjeta.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

U Prnjavoru, na čijem ulazu je izgrađen moderan kružni tok kojim je smanjena gužva u saobraćaju, intenzivirana je stambena i poslovna izgradnja.

– Stimulativne subvencije i porezi, uspješna saradnja sa republičkim vlastima, pokazali su se kao dobitna kombinacija za sve Prnjavorčane – smatra Tomaš.

Ukupna zajednička ulaganja iz opštinske, republičke i kase privrednika u razvoj Prnjavora, kaže Tomaš, iznose više desetina miliona maraka. On takođe naglašava završetak dve stambene zgrade za boračke porodice te izgradnju mosta na Ukrini u Dragalovcima koji spaja Prnjavor i Stanare.

Privredno-turistička zona

U blizini priključenja na autoput Doboj – Banjaluka u toku je izgradnja privredno-turističke zone u Prnjavoru sa 120 građevinskih placeva. Pet prvih firmi već je počelo gradnju fabrika.

Blizina železnice, graničnih prelaza i pogodnosti koje daje Opština ukazuju da Prnjavor postaje jedno od najperspektivnijih mjesta za ulaganje u privredu, trgovinu i druge oblasti, naglašavaju u lokalnoj upravi.

Vodovod Povelič

Poslije višegodišnjih aktivnosti, pri kraju je izgradnja vodovodne mreže kojom će sa izvora u Poveliču, udaljenom 7 kilometara od Prnjavora, pitkom vodom biti dugoročno snabdjeven Prnjavor te sedam mjesnih zajednica.

Veći dio seoskog područja i dio grada dobili su vodu iz vodovoda. U toku je izgradnja rezervoara na brdu Cer odakle će, poslije transporta vode iz Poveliča prirodnim putem, pitkom vodom dugoročno biti snabdjeven preostali dio gradskih prnjavorskih naselja, uvjeravaju u opštinskom Odjeljenju za urbanizam.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO