Društvo

Konaković o Trgovskoj gori "Po svaku cijenu zaštiti životnu sredinu"

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković izrazio je uvjerenje da će problem odlagališta za nuklearni otpad na Trgovskoj gori biti riješen na diplomatski način, ali i da je jedna od opcija pravni proces.

elmedin konakovic ministar vanjskih poslova bih
FOTO: HAZIM ALJOVIĆ/FENA

Konaković je u izjavi rekao će nadležni u BiH učiniti sve kako bi zaštitili taj prostor BiH od bilo kakvog negativnog uticaja, te da se spremno ići i u pravni proces ukoliko ne bude drugog načina.

– Pravni tim je pripremio neka rješenja. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ja planiramo vrlo brzo da zajedno putujemo u Hrvatsku i tražimo trilateralni sastanak sa Slovenijom kojoj je ova tema vrlo značajna – najavio je Konaković.

On je rekao da je sa Košarcem razgovarao o problemu Trgovske gore, te da je prilikom nedavne posjete Hrvatskoj, tamošnjim vlastima, prenio stav BiH o značaju rješavanja tog ekološkog pitanja.

Pročitajte još

– Nadam se da ćemo ovaj nivo rješavati na nivou diplomatije i da nećemo morati ići u neke arbitarže i pravne procedure – poručio je Konaković.

Izrazio je punu podršku nadležnom Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i komisijama, te poručio da im je na raspolaganju.

Košarac je izjavio da Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije dostavljena nikakva zvanična informacija od Hrvatske u vezi sa zahtjevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, te da je naložio Pravnom i Ekspertskom timu da promptno i prioritetno reaguju u cilju zaštite interesa građana Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH).

On je ocijenio da je nedopustivo da Hrvatska plasira u javnost dezinformacije da je obavijestila nadležne institucije u BiH, a da pri tome Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nema zvaničnu informaciju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije