Kultura

Koncert poznatog pijaniste Nenada Radića u Banjaluci

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora sutra u 20 časova, održaće se koncert pijaniste Nenada Radića iz Beograda.

Koncert poznatog pijaniste Nenada Radića u Banjaluci
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora od 10.00 časova.

Nenad Radić rođen je 6. maja 1968. godine u Beogradu, u umjetničkoj porodici. Diplomirao je i magistrirao sa najvišim ocjenama na Odsjeku za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Zorice Dimitrijević-Stošić, gdje je i doktorirao (pod mentorstvom prof. Ninoslava Živkovića).

Usavršavao se u klasama čuvenih pedagoga A. Nasjetkina, E. Tatulijan i V. Pjaseckog. Održao je više od četrdeset resitala u svim najvažnijim salama u Srbiji. Izveo je Peti koncert Betovena (Es-dur) i Prvi koncert Bramsa (de-mol) sa Simfonijskim orkestrom „Stanislav Binički”. Solističke koncerte imao je u Engleskoj Peterborough Music Festival, u SAD – Bingemton, Tri-cities Opera Center, u Republici Srpskoj – u Banjaluci, u Banskom dvoru, i u Sloveniji – Velenje.

U izuzetno rijetkom kamernom duu klavir-orgulje (sa Majom Smiljanić-Radić) 2010. godine, ostvario je veoma zapaženu koncertnu turneju po gradovima Sjeverne Amerike. Naročito je bio značajan nastup u Katedrali „Our Lady of the Angels“ , u Los Anđelesu (4000 mjesta za sjedenje i jedne od najvećih orgulja na svijetu).

Klavirskom pedagogijom se bavi od 1991. godine. Profesor je na Katedri za klavir, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, od 1998. godine. Među stalnim humanitarnim akcijama i koncertima Nenada Radića, najznačajnija je obnova Materinskog doma u Zvečanskoj ulici u Beogradu, u kojoj je učesnik i inicijator.