Svijet

KONGRES “ZAVRNUO PIPU” Vašington ne može obećati Kijevu dodatnu pomoć

SAD nisu u stanju da obećaju Ukrajini da će im biti obezbijeđena bilo kakva dodatna finansijska sredstva zbog neuspjeha Kongresa da odobri dopunski prijedlog zakona predsjednika Džozefa Bajdena.

Kapitol u Vašingtonu
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Rekao je ovo portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

– Nismo u poziciji da damo to obećanje Ukrajini s obzirom na situaciju na Kapitolu – rekao je Kirbi, odgovarajući na pitanje da li SAD mogu da pruže ikakva uvjeravanja da će Kijev dobiti dodatnu pomoć.

Republikanci u Senatu SAD blokirali su juče pomoć od 110 milijardi dolara za Ukrajinu i Izrael, kao i neke mjere bezbjednosti za južnu granicu SAD kako bi se obuzdala sve veća, nekontrolisana migracija iz Meksika u SAD, javio je Glas Amerike.

Pročitajte još

Glasanjem 49-51 nije dostignut cenzus od 60 glasova potrebnih za usvajanje.

Bajden je od Kongresa tražio skoro 106 milijardi dolara za finansiranje ratova i graničnih potreba. Demokrate su pokušale da unaprijede zakon, ali republikanci su rekli da ga neće podržati bez velikih promjena u politici na granici.

Protiv su glasali svi predstavnici Republikanske stranke, ali se njima pridružio i nezavisni Berni Sanders koji u principu glasa kao i demokrate, ali ovaj je put glasao protiv zbog, kako je rekao, “trenutne nehumane vojne strategije” Izraela protiv Palestinaca.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije