Digitalna Srpska

KONKRETNI PLANOVI UPOTREBE Njemačke kompanije polako prelaze na vještačku inteligenciju

Oko 13 odsto njemačkih firmi trenutno koristi vještačku inteligenciju, a oko devet odsto planira da je uvede u upotrebu, pokazuje anketa Instituta za ekonomska istraživanja.

vjestacka inteligencija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Nešto više od trećine anketiranih kompanija, njih 36,7 odsto, razmatra mogućnosti upotrebe vještačke inteligencije, a 40 odsto nema za sada takvu namjeru.

Njemačka industrija otkrila je najširu lepezu primjene vještačke inteligencije, uz one kompanije koje je koriste još 12,9 odsto ima konkretne planove upotrebe.

Pročitajte još

U uslužnom sektoru i maloprodaji ovu inteligenciju koristi po 12,2 odsto kompanija, a nešto više od sedam odsto navodi da je planira koristiti.

Vještačka inteligencija je najmanje zastupljena u građevinskom sektoru, gdje je koristi 7,1 odsto kompanija, a 7,9 odsto planira da je upotrijebi.

Sistemi koji se zasnivaju na vještačkoj inteligenciji obrađuju velike količine podataka uz pomoć algoritama i donose odluke u kratkom vremenu, nakon automatizovane analize podataka, podsjeća Institut, a prenose ekonomski portali.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu