Svijet

"Kontinent prošao kroz nagli kritični prelaz" Rekordno niska površina pod ledom na moru oko Antarktika

Treću godinu zaredom, morska površina pod ledom oko Antarktika pala je na nivo ispod dva miliona kvadratnih kilometara, što se nije dogodilo nikad prije 2022. godine otkada su počela satelitska mjerenja 1979.

"Kontinent prošao kroz nagli kritični prelaz" Rekordno niska površina pod ledom na moru oko Antarktika
FOTO: JAVIER MARTIN/EPA

Najnoviji podaci Američkog centra za snijeg i led potvrđuju da je u prethodne tri godine količina plutajućeg leda na kontinentu bila najniža ikad, prenio je “Gardijan”. Naučnici kažu da je još jedna godina u kojoj je zabilježen pad površine morskog leda dokaz “promijene režima”, a da je kontinent prošao kroz “nagli kritični prelaz”.

Morski led na Antarktiku dostiže najniži nivo na vrhuncu leta na tom kontinentu, u februaru svake godine.

Pročitajte još

Petodnevni presjek, koji je urađen 18. februara pokazao je da je površina leda pala na 1,99 miliona kvadratnih kilometara, a da je 21. februara bio 1,98 miliona. Najniži nivo zabilježen je u februaru 2023. i tada je bio 1,78 miliona kvadratnih metara.

– Izvjesno je da su tri godine sa najnižim nivoima leda upravo prethodne tri godine – rekao je Vil Hobs, naučnik za proučavanje leda sa Univerziteta Tasmanija.

Naučnici su upozorili da je gubitak morskog leda samo jedna od nekoliko velikih promjena koje se primećuju na Antarktiku i koje će vjerovatno imati globalne posljedice, posebno jer njegov gubitak izlaže veći dio kontinenta okeanu, ubrzavajući gubitak leda na kopnu, što može podići globalni nivo mora.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije