Svijet

KONTROVERZAN BRAK Aleksandar (24) je oženio bolesnu rođaku (81), a razlog NIJE NASLJEDSTVO

Neki ljudi će zaista učiniti sve kako bi se “izvukli” od vojne obaveze, što pokazuje i slučaj mladića (24) iz Ukrajine koji se vjenčao sa svojom 81-godišnjom bolesnom rođakom kako ne bi morao na odsluženje vojnog roka.

KONTROVERZAN BRAK Aleksandar (24) je oženio bolesnu rođaku (81), a razlog NIJE NASLJEDSTVO
FOTO: SHUTTERSTOCK

Aleksandar Kodratjuk je tako vlastima rekao da je “razvio snažna osjećanja” prema svojoj 57 godina starijoj rođaci, i da to nije samo predstava kako bi izbjegao vojnu obavezu.

Služenje vojnog roka u Ukrajini je obvezno, ali ga je moguće izbjeći pod određenim okolnostima. Tako se mladić sada vodi kao staratelj registriovane nemoćne osobe, što je dovoljno dobar razlog da ne ode u vojsku.

Aleksandar i Zinaida Ilarionovna vjenčali su se u selu Bajkovka nedaleko od grada Vinice na zapadu zemlje. Bakica tvrdi kako je “Aleksandar dobar muž” te da se dobro brine o njoj. Ipak, komšije srećnog para otkrivaju kako to baš i nije tako, te da mladića nikada ne viđaju u selu.

Jedan mještanin je tako potvrdio da Ilarionovnu posjećuju unuci i nećaci, ali suprug baš i ne. Pojavljuje se jedino kada vojni službenici dolaze po nove regrute, ali samo da bi još jednom mahnuo vjenčanim listom koji ga oslobađa vojske.

Iako je kristalno jasno šta se ovdje događa, vojni činovnik Aleksandar Daniljuk nema previše mogućnosti da ospori mladićeve tvrdnje. Na “papiru” je sve čisto i mladić je zaista suprug nemoćne osobe, a ima i prijavljeno boravište na adresi sa svojom “suprugom”.

Foto: Stepan Franko/EPA
Foto: Stepan Franko/EPA

Jedina je mogućnost da se dokaže da brak nije važeći te da mladić ne živi na toj adresi, no vojsci to do sada nije pošlo za rukom.

Ako ga već ruganje javnosti nije otjeralo u vojsku, teško da će se to sada dogoditi – rekao je jedan službenik.

Korisnici na društvenim mrežama su podijeljeni, prenosi Jutarnji list. No, ima onih koji su na Aleksandrovoj strani.

– Bolje se smijati i rugati vojsci na ovaj način nego ići u rat i ubijati ljude – napisao je jedan.

(Jutarnji list)