Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOPAJU MASOVNE GROBNICE Sumnja se da je epidemija u Iranu mnogo veća (FOTO)

Svijet
Autor:

Foto: Shahzaib Akber/EPA

Satelitski snimci iranskog grada Koma prikazali su masovne grobnice koje ukazuju na to da je epidemija u toj zemlji mnogo ozbiljnija neko što je Vlada Irana to opisala.

Naime, na fotografijama u koje je uvid prvo imao Njujork Tajms, jasno se vidi kako se vrše iskopavanja novog dijela groblja u sjevernom dijelu tog grada. Snimci nastali krajem februara prikazuju da je do početka marta iskopano više od devedeset metara.

Oni potvrđuju najgore strahove od razmjera epidemije i unose nemir zbog potencijalnog zataškavanja realne situacije oko korona virusa u toj zemlji.

Podsećanja radi, 24. februara, u vrijeme iskopavanja, zakonodavac iz Koma optužio je iransko Ministarstvo zdravlja da laže o težini situacije, rekavši da je već bilo 50 smrtnih slučajeva u gradu, u vrijeme kada je prema zvaničnom saopštenju navedeno da je od virusa širom zemlje umrlo samo 12 ljudi.

Zamjenik ministra zdravlja Iraj Harirči održao je konferenciju za medije na kojoj je “kategorički negirao” optužbe, ali se, kako piše Gardijan tokom toga očigledno znojio, a i kašljao. Sljedećeg dana Harirči je potvrdio da je pozitivno testiran na Covid-19.

Od tada je nekoliko članova iranskog Parlamenta preminulo. Juče je još jedan zvaničnik potvrdio da je zaražen. Najviši redovi iranskog rukovodstva posebno su ranjivi zbog starije dobi.

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravlja, od virusa se razboljelo više od 10.000 Iranaca, a 429 je umrlo.

Amir Afkami, koji je napisao istoriju iranskog iskustva sa epidemijom kolere, rekao je da masovne grobnice podgrijevaju sumnje da su realne brojke smrtnosti mnogo veće i da ih Vlada i dalje krije, prenosi Blic.

– Ne iznenađuje me što sada pokušavaju da naprave masovne grobnice i pokušavaju da sakriju stvarni obim uticaja bolesti – kaže Afkami.

On je dodao da je blisko trgovinsko partnerstvo između Irana i Kine, kao i strah Vlade da će ono biti prekinuto doprinijelo ranom i brzom širenju bolesti.

– Zbog statusa Kine kao glavnog komercijalnog partnera Irana, iranska Vlada je preduzela neadekvatne mjere opreza kako bi ograničila i nadgledala putnike iz Kine. Zatim, kasnije je nedostatak transparentnosti i nespremnost Teherana da preduzme snažne mjere poput socijalne otuđenosti i izolacije, posebno u epicentru epidemije, pomogli su u širenju virusa – rekao je Afkami.

Podsjetimo, prema posljednjim podacima u svijetu je trenutno 134.930 oboljelih od korona virusa, a do sada je od posljedica zaraze preminulo 4.990 ljudi, dok se 70.396 oporavilo.

Prema podacima svjetskih portala koji aktivno prate situaciju, u Iranu je treće po veličini žarište. Najviše slučajeva detektovano je u Kini (80.814), pa u Italiji (15.113), a potom slijedi Iran sa 10.075.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO