Svijet

KORIDOR ZA PŠENICU Njemačka najavljuje probnu rutu za izvoz ukrajinskog žita

Berlin planira da uspostavi probni koridor za izvoz ukrajinskog žita željeznicom, izjavila je njemačka ambasadorka u Ukrajini Anka Feldhuzen.

KORIDOR ZA PŠENICU Njemačka najavljuje probnu rutu za izvoz ukrajinskog žita
FOTO: SERGEY KOZLOV/EPA

U bliskoj budućnosti izvoz ukrajinskog žita preko luke Odesa nije moguć, tako da treba raditi na mogućnosti izvoza preko Poljske. Njemačka planira da to omogući uz pomoć njemačkih željeznica. Radimo sa ukrajinskim partnerima na sprovođenju takvog probnog transporta, rekla je Feldhuzen, prenosi Raša tudej pozivajući se na novinsku agenciju Unian.

EU je pojačala napore za uspostavljanje “koridora solidarnosti” za transport ukrajinskog žita kopnenim putem, je je brine moguća prehrambena kriza ukoliko isporuke ne stižu na odredište.

Pročitajte još

Ukrajina, veliki proizvođač žitarica, ne može da izvozi žito morskim putem zbog rata koji se vodi u toj zemlji, a procjenjuje se da je između 22 i 25 miliona tona žitarica trenutno zaglavljeno u ukrajinskim lukama. Zapadne zemlje optužuju Rusiju da blokira ovaj izvoz, dok Moskva kaže da je za to kriva ukrajinska vojska jer je minirala luke.

Trenutno se radi na opcijama za izvoz ukrajinskog žita kopnom, ali prema riječima njemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, malo je verovatno da će svo žito moći da se izvuče.

– Jasno je da na kraju definitivno nećemo moći da izvučemo svo žito, ali ako uspemo da izvučemo barem nešto od toga različitim rutama, to bi pomoglo da se spreči globalna kriza hrane – rekla je Berbok u ponedjeljak po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Ona je navela da Berlin trenutno pregovara sa Rumunijom i Poljskom o mogućim načinima spasavanja ukrajinskog izvoza.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je izjavio da će Moskva garantovati nesmetan prolaz brodova koji prevoze ukrajinsko žito ako Kijev očisti svoje luke od mina ili da može da obezbijedi izvoz robe preko luka pod ruskom kontrolom, kao što su Berđansk i Mariupolj.

Prihvati notifikacije