Društvo

KORONA IM PREPOLOVILA PRIHODE Borba za spas sezone u rafting kampovima na Tari

Lijepo vrijeme, vodostaj Tare idealan za rafting, skiperi i ugostitelji orni za druženje sa turistima, ali u rafting kampovima u blizini Foče ipak nema gužvi, kakve su ranijih sezona, u ovo doba godine, bili uobičajeni.

KORONA IM PREPOLOVILA PRIHODE Borba za spas sezone u rafting kampovima na Tari
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Zbog korona virusa ove godine stranci iz Zapadne Evrope i Azije, koji su tradicionalno najčešći gosti, ne dolaze na rafting. Sve se, kažu raftingaši, svelo na domaće turiste i one koji dolaze iz Srbije.

– Borimo se da spasimo sezonu i preživimo. Imamo nešto više turista vikendima, radnim danima ih je malo, ali ih ipak ima. Kako je na početku izgledalo, sada je još i dobro. Računamo da ćemo imati 40 do 50 odsto gostiju i prihoda u odnosu na ranije prosječne sezone – kaže Borko Todorović iz Rafting centra “Drina Tara”.

Kad su okolnosti normalne, rafting sezona traje od početka maja do kraja oktobra, a ove godine je u startu zakasnila, pa su kampovi otvoreni tek u junu.

FOTO: RAFTING CENTAR DRINA TARA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: RAFTING CENTAR DRINA TARA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Punim kapacitetom smo radili jedino u avgustu, ali i tada s manjim brojem gostiju, zbog poštovanja epidemioloških mjera. Nadamo se da će nam do 15. oktobra, kada zatvaramo kamp, pristizati grupe, pogotovo iz preduzeća, koja organizuju tim bildinge u prirodi – kaže Todorović.

Vaučeri

Rafting centar “Drina Tara” je jedini od 27 kampova na ovoj rijeci u RS koji je ispunio uslove za poslovanje s turističkim vaučerima.

Ipak, tu pogodnost nije iskoristilo baš mnogo domaćih turista. Do sada je kamp ugostio oko 110 gostiju, koji su koristili vaučere, a njih još 50 je rezervisalo smještaj za naredne dane.

– Interesovanje se povećalo nakon što je omogućeno da se vaučer koristi za najmanje dva, umjesto ranije propisana tri noćenja. Tako domaći gosti, koji uzmu vaučer, sada mogu uživati u raftingu uz doplatu od samo 70 KM. Taj aranžman uključuje dva noćenja, pet tradicionalnih obroka s vrhunskom domaćom hranom i dan raftinga najatraktivnijim dijelom Tare – kaže Borko Todorović.