Društvo

KORONA KRIZA I NOVA ŠKOLSKA GODINA U ovim slučajevima nastava u Srpskoj može biti PREKINUTA

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dostavio je Ministarstvu prosvjete preporuke, koje se odnose na epidemiološke mjere o kojima treba voditi računa kada počne školska godina, rekao je direktor ovog instituta Branislav Zeljković.

KORONA KRIZA I NOVA ŠKOLSKA GODINA U ovim slučajevima nastava u Srpskoj može biti PREKINUTA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekujem da Ministarstvo usvoji naše preporuke, te u vezi sa tim donese doluku o tome na koji način će biti organizovana školska godina – rekao je Zeljković.

On je precizirao da će se u toku iduće sedmice uraditi još neke korekcije preporuka, te da se se do početka septembra naročito pažljivo pratiti epidemiološka situacija, kako bi se donijele odluke u vezi sa nastavom.

– Pri donošenju preporuka uzeli smo u obzir sve preventivne mjere koje su već na snazi, ali smo i naročito vodili računa o osjetljivosti djece i kontaktima koje djeca imaju, te naveli kako da se reaguje i u pojedinim situaicjama kada đaci sjednu u klupe. Pratićemo situaciju i u vezi s tim donositi dodatne preporuke – rekao je Zeljković.

Kada su u pitanju visokorizična djeca, poput djece oboljele od rijetkih ili horničnih bolesti, Zeljković je rekao da će za njih biti propisani posebni uslovi i da će vjerovatno Ministarstvo prosvjete u vezi s tim za tu djecu pripremiti poseban program pohađanja nastave.

Pročitajte još

Kada je u pitanju, eventualno zatvaranje škola, zbog pogoršane epidemiološke situacije, Zeljković nije konkretno odgovorio na pitanje novinara, da li je utvrđeno koji bi procenat zaraženih mogao biti razlog za donošenje takve odluke.

– Za odluku o zatvarnju neke škole biće odlučujući parametri zaraženih osoba u lokalnoj zajednici – rekao je Zeljković.

On nije jasno precizirao koje su mjere preporučene Ministarstvu prosvjete ni da li Institut preporučju da đaci u septembru sjednu u školske klupe.