Biznis

KORONA MU NI PERA NIJE ODBILA Najbogatiji Francuz postao još bogatiji

Šef francuskog koncerna za proizvodnju luksuzne robe "Luj Viton Moe Henesi" (LVMH), Bernar Arno, najbogatiji Francuz, povećao je prošle nedjelje svoje bogatstvo za osam milijardi dolara, na talasu porasta cijene dionica, prenosi Forbs.

KORONA MU NI PERA NIJE ODBILA Najbogatiji Francuz postao još bogatiji
FOTO: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

Kako navodi Poslovni dnevnik, pandemija korona virusa opustošila je svjetsko tržište luksuzne robe, ali prošle nedjelje konglomerat Luj Viton je objavio znake oporavka u toj djelatnosti, pa je u periodu od 15. do 22. oktobra vrijednost dionica koncerna porasla za šest procenata, prenosi B92.

Rezultat je povećanje Arnoovog bogatstva za osam milijardi dolara, na ukupno 122 milijarde. Forbs napominje kako te promjene ne znače da se stanje u kompaniji promijenilo na bolje.

Pročitajte još

Luj Viton, koji je vlasnik brendova kao što su Bvlgari, Guerlian i Dom Perinjon, saopštio je da pad dobiti iznosi 21 posto u prvih devet mjeseci ove godine.

Prihod od prodaje kozmetike, pića, nakita i maloprodaje u trećem tromjesečju bio je manji nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Međutim, dobit od prodaje kožne galanterije i odjeće porasla je 12 posto, velikim dijelom zahvaljujući snažnoj prodaji iz kuća “Luj Viton” i “Dior”.

Među drugim firmama koje se bave luksuznom robom, proizvođač torbi “Birkin” i francuska modna kuća “Hermes” ostvarili su rast dobiti od sedam posto u trećem tromjesečju.

Iako je prodaja u Americi i Evropi dramatično opala, prodaja u Aziji porasla je za gotovo 21 odsto, jer zemlje koje su uspjele da kontrolišu širenje korona virusa postižu značajan ekonomski oporavak, navodi Forbs.