Regioni

KORONA PRESJEK U BRČKOM Dvije novozaražene osobe, 156 aktivnih slučajeva

U Brčkom su tokom posljednja 24 časa registrovana dva nova slučaja zaraze virusom korona, i to kod šezdesetdvogodišnje žene i šezdesetšestogodišnjeg muškarca, rekao je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta Akif Pezerović.

KORONA PRESJEK U BRČKOM Dvije novozaražene osobe, 156 aktivnih slučajeva
FOTO: CVIJETA KOVACEVIC/RAS SRBIJA

On je naveo da je u distriktu trenutno aktivno 156 slučajeva zaraze, da su 72 osobe izliječene, te da je od posljedica virusa korona preminulo 15 ljudi.

– Do sada je testirano 2.250 osoba, a u posljednja četiri dana više od 140 ljudi. Iz toga se vidi da testiranje dobija na određenoj masovnosti – istakao je Pezerović na konferenciji za novinare.

Pezerović je dodao da je hospitalizovano 17 lica, te da nijedan pacijent nije na respiratoru.

– Tri osobe su mlađe. Srednje dobi je jedna osoba, dok je starijih 13. Sa lakšom kliničkom slikom su dvije osobe, sa srednje teškom 14. Jedna osoba je sa teškom kliničkom slikom – pojasnio je Pezerović.

On je napomenuo da su u toku pripreme za komercijalno (PCR) testiranje i da će cijena testa, iako još nije određena, biti konkurentna u odnosu na okruženje.

Pezerović je dodao da je u toku masovna nabavka zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Šef Epidemiološke službe Mirjana Kuzmanović rekla je da epidemiološka situacija u distriktu nije zadovoljavajuća, da je popunjeno oko 60 odsto bolničkih kapaciteta i da su tri pacijenta već transportovana na kliniku u Banjaluku.

– Imamo šest do osam pozitivnih doktora i medicinskih tehničara – istakla je Kuzmanovićeva.

Ona je podsjetila da je gubitak čula ukusa i mirisa siguran simptom za virus korona, te apelovala na građane da pravilno i redovno nose zaštitne maske, često dezinfikuju ruke i drže distancu.