Društvo

KORONA PRIJETI SVE JAČE “Neophodno poštovanje mjera da situacija nebi postala dramtičnija”

Broj novooboljelih od virusa korona ponovo je zabilježio rekord od početka pandemije, Beograd je i dalje označen kao glavno žarište, a Krizni štab upozorava na poštovanje preporučenih preventivnih mjera, kako brojke u narednim danima ne bi postale još dramtičnije.

KORONA PRIJETI SVE JAČE “Neophodno poštovanje mjera da situacija nebi postala dramtičnija”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ne samo da je broj oboljelih, koji u posljednja 24 sata iznosi 579 novih slučajeva, zabrinjavajući, već je u znatnom porastu i takozvani “Konov koeficijent”.

On je juče bio 7,05 odsto, a viši je bio samo 12. jula, kada je iznosio 7,09 odsto. Ovdje ne možemo uzeti u obzir “Konov koeficijent” od 24. marta, kada je iznosio preko 60 odsto, ali tada je i bilo znatno manje testiranih.

Da li treba da se zabrinemo?

Koliko je situacija ozbiljna pokazuje činjenica da je ova brojka u jeku drugog talasa jedva prelazila četiri odsto, dok je 19. oktobra ova brojka eksplodirala, kada se popela na zabrinjavajućih 6,43 odsto i od tada je u konstatnom porastu.

Na važnost ovog pokazatelja još na početku borbe sa virusom korona ukazao dr Predrag Kon, a kako je jednom prilikom objasnio, “za epidemiju se može reći da je pod kontrolom, pa čak i gašenjem, kada je ovaj koeficijent ispod 0,5 odsto, odnosno kada je tek svaki 200. od svih testiranih pozitivan”.

Nažalost, prema posljednjim podacima, mi smo van ovog bezbjednog iznosa, s obzirom na to da smo prešli kritičnu brojku od pet odsto.

Ako uzmemo u obzir i nekoliko proteklih dana, primjetno je da je takozvani “Konov koeficijent” ispod tri odsto posljednji put zabilježen 13. oktobra i tada je iznosio 2,12.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

U narednim danima oscilirao je između tri i četiri odsto, da bi sada bio jedva nešto niži od neslavnog rekorda zabilježenog u julu. On na početku epidemije jeste bio viši, ali treba uzeti u obzir da je tada bilo testirano znatno manje pacijenata.

Ovaj drastični porast brojki svakako treba da nam bude upozorenje i opomena za poštovanje propisanih epidemioloških mjera.

Koliko je važan Konov koeficijent

Pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao “da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ovaj brojka padne ispod pet odsto”. Sa druge strane vrijeme za pooštravanje mjera je kada “Konov koeficijent” dostigne vrijdnost veću od dva.

– Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje – rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao, piše Blic.

Prihvati notifikacije