Društvo

Korona RAZARA NAJMLAĐE: Sve teže kliničke slike kod mališana, četvoro djece u Srbiji na respiratoru

Broj djece oboljele od kovida iz dana u dan raste, na Institutu za majku i dijete i dječjim klinikama u Tiršovoj i "Dr Dragiša Mišović" ukupno je 47 mališana, od kojih se čak šest na respiratoru bori za život, upozoravaju ljekari.

Korona RAZARA NAJMLAĐE: Sve teže kliničke slike kod mališana, četvoro djece u Srbiji na respiratoru
FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Naglašavaju da je u ovom talasu delta soja korona virusa dvostruko veći broj pregleda djece sa simptomima kovida 19, da imaju teže kliničke slike, zbog čega apeluju da đaci pređu na onlajn nastavu kako se u školama ne bi zaražavali i donosili virus kući.

Premijerka Ana Brnabić rekla je juče da Institut “Batut” drži sastanke s medicinskim delom kriznog štaba i s Ministarstvom prosvjete o tome da li će učenici preći na onlajn nastavu i šta bi bile dalje preporuke za škole.

– Oni će danas imati još jedan sastanak i onda će kriznom štabu dati neku preporuku. Očekujem da vidim tu preporuku. Ono što je meni izuzetno važno i što mislim da ne treba da se mijenja, to je svakako da djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastave da idu u školu – rekla je ona na konferenciji za novinare u Kragujevcu i dodala da će se razgovarati i sa sindikatima da bi se čulo i njihovo mišljenje, kao i da će se razmatrati mogućnost da se malo pomjeri školski raspust.

Pročitajte još

Dr Olivera Ostojić, načelnica dečje klinike u KBC “Dr Dragiša Mišović”, rekla je za Kurir da je tu hospitalizovano 32 djece s težom kliničkom slikom nego u prethodnim talasima.

– Ima mnogo više djece sa jednostranom i obostranom upalom pluća. Neka djeca više od sedam dana imaju povišene temperature, a neka digestivne probleme poput povraćanja, dijareje. Primijetno je da se javljaju malo starija djeca sa jedinim simptomom glavoboljom – navela je ona i dodala da su se djeca zarazila u porodici, školi, na raznim dešavanjima, proslavama rođendana

– Virus je toliko uzeo maha da su jedino rešenje kako bi se spriječile ozbiljnije kliničke slike i prenos virusa strogo pridržavanje mera u školama, vrtićima, ali i vakcinacija. Virus se spustio u grupu s najmanjim procentom vakcinisanih, traži nevakcinisane kako bi opstao – istakla je dr Ostojić.

I prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dijete, kaže da je u ovom talasu dvostruko veći broj pregleda dece sa simptoma kovida 19, veći je broj mališana u bolnicama s težom kliničkom slikom i više ih je i na respiratoru.

– U Institutu za majku i dijete je desetoro djece s kovidom, četvoro je na respiratoru. Imaju 17, 16, sedam godina, a najmlađa je beba od šest mjeseci. I dalje su u dosta lošem stanju – rekao je dr Vukomanović za RTS i dodao: – Pored vakcinacije i poštovanja mjera, treba ozbiljno razmotriti mjeru da djeca pređu na onlajn nastavu i onda procijeniti da li ima efekta od toga, pre nego da sada procjenjujemo da li raste broj zaražene djece.

U Dečjoj klinici u Tiršovoj je petoro dece s kovidom, od toga je dvoje na respiratoru.

Prihvati notifikacije