Svijet

KORONA VIRUS MUTIRAO Do devet puta je zarazniji, ali manje smrtonosan

Globalna naučna studija pokazuje da je mutirani virus korona sada tri do devet puta zarazniji, ali da ima manju snagu i da smrtnost nije povećana.

KORONA VIRUS MUTIRAO Do devet puta je zarazniji, ali manje smrtonosan
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

To je sada dominantni oblik virusa – ističe imunolog Erika Olman Šapir iz Instituta za imunologiju La Jola.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Sel, analizirane su genetske sekvence virusa i sprovedena studija na ljudima, životinjama, te njihovim ćelijama u laboratorijama.

Rezultati pokazuju da je mutirana verzija korone češća i da je zaraznija od ostalih.

Stručnjaci su tu mutaciju nazvali G614 i pokazali da je takva vrsta virusa korona gotovo u potpunosti zamijenila prvu verziju koja se proširila u Evropi i SAD, a koja se zove D614.

Istovremeno, stopa smrtnosti je nepromijenjena.

– Naši podaci o globalnom praćenju virusa pokazuju da se varijanta G614 u ‘šiljku’ proteina proširila brže od varijante D614 – napisala je u svom izvještaju biolog Beti Korber iz Nacionalnog laboratorija Los Alamosa.

Prema studiji, nova verzija virusa brže se množi u gornjim disajnim putevima – nosu, sinusima i grlu, što objašnjava veću stopu zaraznosti.

S druge strane, analiza 1.000 britanskih pacijenata koji imaju virus korona pokazuje da oni koji su zaraženi novom verzijom nisu ništa bolesniji od onih koji su imali staru vrstu korone.