Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KORONA VIRUS U SRPSKOJ Šeranić: Škole zatvorene zbog prevencije, građani da poštuju preporuke

Društvo
Autor:

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Škole smo zatvorili na 21 dan zbog preventivne mjere kako se virus korona ne bi pružirio među našim stanovništvom, poručio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

– Molimo sve građane da poštuju sve mjere i mjere kućne izolacije. Ove mjere nisu donesene tek tako, već u skladu sa zakonom, a mi smo u vanrednim okolnostima zbog situacije u okruženju, ne zbog naše trenutno – poručio je Šeranić nakon sastanka sa direktorima bolnica u Republici Srpskoj.

Ministar je istakao da je mjera obustave nastave u Srpskoj donesena da smanji rizik od širenja virusa, a prije svega zbog situacije u okruženju.

– S obzirom na to da je đacima i studentima u Italji naložen povratak u matične zemlje, teško bi bilo kontrolisati taj povrat naših đaka i studenata u naše obrazovne ustanove i to je jedan od primjera zašto se išlo na obustavu nastave. Nemamo procjene koliko đaka i studenata se očekuje da se vrati, prikupljaju se podaci po školama. Bez obzira na broj, svi idu u kućnu izolaciju na 14 dana i ulaze u redovnu proceduru – poručio je Šeranić.

Istakao je da su zabranjena javna okupljanja, a sva ostala privatna su i dalje dozvoljena. Zamolio je roditelje da poštuju to da bolesno dijete ostaje u kući.

Testovi

Kako je rekao, trenutno imamo 450-500 testova za novi virus korona  na raspolaganju.

– Poručene su nove količine i očekuje se da stigne još 500 od Svjetske zdravstvene organizacije. Ovo je dovoljno za prvi trenutak. Bolnice imaju planove u skladu sa zaključkom Vlade od juče i prostore za izolaciju – poručio je ministar.

On je istakao da u Republici Srpskoj nema novih potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona, a trenutno je pod nadzorom 308 osoba. Šeranić je naveo da je nad 114 osoba prestao nadzor nakon četrnaestodnevne izolacije.

On je na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srpske, nakon sastanka sa rukovodiocima bolnica u Srpskoj, rekao da je u izolaciji na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske pet pacijenata, dok je 17 napustilo ustanovu nakon izolacije. Procedure otpusta su jasno propisane.

Šeranić je istakao da su zdravstvene inspekcije izdale 87 rješenja kada je riječ o izolaciji i nadzoru, te da će inspektori pojačano kontrolisati ljude obihvaćene tim mjerama. Od toga je 50 ljudi na području Banjaluke, a 37 na području Čelinca, gdje su i potvrđeni slučajevi pojave korona virusa u RS.

U Republici Srpskoj do sada su registrovana četiri slučaja zaraze virusom korona, a riječ je o ocu i sinu iz Banjaluke, i muškarcu i njegovoj kćerki iz Čelinca.

“Roditelji mogu sami odlučiti da li će slati djecu”

Šeranić je rekao da vrtići nisu obuhvaćeni Odlukom Vlade Republike Srpske o zabrani javnog okupljanja i prestanka rada obrazovnih ustanova do 30. marta 2020. godine, zbog prevencije od širenja virusa korona u Republici Srpskoj.

– Pratili smo epidemiološku situaciju, nema sumnjivih slučajeva niti oboljelih u ovoj kategoriji. Takva je i globalna slika. Vrlo malo djece starosti do šest godina obolijeva. Jedan od razloga zašto nisu zatvoreni je i to što bi se došlo u situaciju da zdravstveni radnici sa malom djecom moraju uzimati bolovanje da bi bili sa djecom kod kuće – pojasnio je Šeranić.

Istakao je da roditeljima ostaje mogućnost da sami odluče da li će slati djecu u vrtić.

– Oni koji smatraju da dijete ne treba da ide u vrtić, mogu da odluče da ne ide. Molim javnost za razumijevanje, jer pojedini roditelji nemaju gdje da smjeste djecu na čuvanje – naveo je ministar, dodajući da će se situacija i dalje pratiti i da će se ići i sa mjerom zatvaranja, ako bude potrebno.

Institut za javno zdravstvo je, dodaje, dobio uputstvo da se pooštre mjere dezinfekcije u vrtićima i sve ostale potrebne mjere.

On je rekao da u slučaju zatvaranja vrtića, sa aspekta zdravstvenih radnika, dolazi do problema jer bi oni morali da ostanu kući ili da idu na bolovanje kako bi čuvali djecu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO