Društvo

"Korupcija, složena regulativa i struktura vlasti" Stejt Department upozorio investitore koji planiraju da ulažu u BiH

Američki Stejt Department objavio je izvještaj o investicijskoj klimi u BiH u kojem je upozorio na kompliciran i nesiguran sistem koji otežava investitorima nova ulaganja, posebno u Republici Srpskoj.

stejt department
FOTO: AFP NEWS AGENCY/YOUTUBE/SCREENSHOT

Izvještaj je objavljen nedugo nakon što je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pred Pododborom odbora za vanjske poslove poručio da SAD s EBRD, MMF i EU rade na tome da zaustave novac onima koji rade protiv interesa BiH.

Endemska korupcija

U izvještaju se navodi da je BiH otvorena za strana ulaganja, ali da bi uspjeli, investitori moraju prevladati značajne izazove uključujući endemsku korupciju, složene zakonske/regulatorne okvire i strukture vlasti, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem pod neprikladnim uticajem etnonacionalističkih stranaka i njihovih pokroviteljskih mreža.

Zemlja nudi liberalan trgovinski režim, a njena pojednostavljena poreska struktura je jedna od najnižih u regiji (17 posto PDV i 10 posto poreza na dohodak), ali poslodavci snose veliki teret za socijalne doprinose.

Značajna migracija radne snage stvorila je izazove u zapošljavanju. Više od 500 državnih preduzeća i javni sektor vrše veliki pritisak na privatni sektor, navodi se u izvještaju.

Složene institucionalne, političke i teritorijalne strukture u BiH kompliciraju ekonomski pejzaž zemlje i odvraćaju strane investitore.

Dalje se navodi da je nakon Opštih izbora u oktobru 2022. godine, vlada na državnom i entitetskom nivou Republike Srpske formirana u rekordnom roku, te da se Federacija BiH i dalje suočava sa značajnim izazovima u formiranju funkcionalne vlasti.

Etničke tenzije

Etničke tenzije su visoke dok se nacionalističke stranke bore da osiguraju ili održe kontrolu nad određenim institucijama. U tom kontekstu, institucije na državnom nivou su napravile mali napredak u provođenju neophodnih reformi za jačanje poslovnog okruženja.

BiH je postala zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji 2022. godine u potezu koji je naširoko prepoznat kao politička odluka, a ne kao odraz značajnog napretka u neophodnim reformama. BiH nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

U izvještaju je posebno naglašeno da “potezi Republike Srpske da preuzme kontrolu nad državnom imovinom i prijetnje predsjednika RS Milorada Dodika da će Republiku Srpsku odvojiti od BiH takođe su povećali tenzije”.

Ovi potezi, u kombinaciji sa naporima RS da se formiraju paralelne institucije na entitetskom nivou, kao što je Agencija za lijekove i medicinsku opremu RS, prijete stvaranjem zakonskih nejasnoća koje dodatno kompliciraju poslovno okruženje, narušavaju gospodarstvo i ometaju ulaganja.

Adekvatna analiza i savjetovanje

Investitori bi trebali provesti adekvatnu analizu i savjetovanje prije ulaganja. Ovo uključuje izbjegavanje izloženosti pojedincima i entitetima pod sankcijama SAD i pojašnjavanje prava vlasništva nad zemljištem i statusa sub-nacionalnih institucija kako bi se izbjeglo uplitanje u potencijalno nezakonita i/ili neustavna rješenja. Pozivaju se potencijalni investitori da pročitaju pravne preglede i izjave visokog predstavnika za BiH, navodi se.

U izvještaju se govori o problemu korupcije, kao i o spisku sankcionisanih osoba iz BiH.

Stejt Department je naveo da ekonomija BiH se u potpunosti oporavila od pandemije Kovid-19, ali i dalje bilježi nizak nivo ekonomskog rasta u odnosu na konkurente u regiji.

Prema procjenama Svjetske banke, očekuje se da će realni BDP porasti za 2,5 posto u 2023. i 3 posto u 2024. godini.

Pročitajte još

Ozbiljni rizici

Privreda BiH nije iskusila značajnije direktne posljedice rata u Ukrajini, ali su šanse za njen ekonomski oporavak otežani zbog pogoršanja eksternog okruženja, povišene inflacije i strožih uvjeta komercijalnog finansiranja.

Prosječna stopa inflacije u BiH u 2022. godini iznosila je 16,3 odsto i bila je posebno visoka kod osnovnih potrošačkih dobara i energije.

Očekivano usporavanje privrede u 2023. godini na izvoznim tržištima evrozone takođe predstavlja ozbiljne rizike, jer je BiH usko vezana za evropske lance vrijednosti i prvenstveno izvozi robu, a ne i usluge.

BiH takođe ima relativno nizak nivo direktnih stranih ulaganja (FDI). Rascjepkana vlada u BiH nema ni kapacitet ni političku volju da se posveti pružanju adekvatnih poticaja ili dobrog okruženja za investitore, navodi se, između ostalog, u izvještaju Stejt Departmenta o investicionoj klimi u BiH, prenosi Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije