Politika

Košarac: Knjiženje vojne imovine na BiH značilo bi otimanje teritorije Srpske

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac posjetio je danas opštinu Han Pijesak i sa načelnikom opštine Vladom Ostojićem razgovarao o političkim i ekonomskim prilikama u opštini i ovom dijelu Republike Srpske.

Košarac: Knjiženje vojne imovine na BiH značilo bi otimanje teritorije Srpske
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Staša Košarac

Tokom sastanka izražen je zajednički stav o tome da se vojna imovina na teritoriji opštine Han Pijesak, koja uključuje Komunikacioni centar Veliki Žep i više od 11.000 kvadratnih metara zemljišta, ne može knjižiti na BiH.

Košarac i Ostojić istakli su da bi knjiženje vojne imovine na BiH značilo otimanje imovine i teritorije Republike Srpske, što je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu i Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

Obaveza svih nas je da poštujemo odluke institucija Republike Srpske i da, u skladu sa usvojenom Rezolucijom o vojnoj neutralnosti Srpske, ne dozvolimo otuđivanje teritorije i imovine Republike Srpske mimo Ustava i zakona – izjavio je Košarac Srni nakon sastanka sa Ostojićem.

On je ponovio stav iz Rezolucije prema kome će se svaki pokušaj uskraćivanja suverenih prava nad teritorijom Republike Srpske smatrati kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

Košarac je izrazio zadovoljstvo stanjem u opštini Han Pijesak, ocjenjujući da su načelnik Ostojić i nova opštinska vlast predvođena SNSD-om nakon lokalnih izbora izmirili dugove, doveli budžet opštine u suficit i pokrenuli novi investicioni ciklus.

– Opština Han Pijesak u ovom trenutku je veliko gradilište. Grade se putevi, vodovod, novi Centar za omladinu i sport, igralište za djecu, rekonstruiše Sokolski dom, pravi nova pijaca. Posebno mi je zadovoljstvo da istaknem da je Šumsko gazdinstvo ‘Visočnik’ jedno od najboljih u sistemu ‘Šuma Srpske’ i da predstavlja pravi primjer društveno odgovornog preduzeća koje pomaže u realizaciji projekata i popravlja život lokalnog stanovništva –  istakao je Košarac.

Prihvati notifikacije