Politika

Košarac: Srpski ministri nisu bili protiv proglašavanja Dana žalosti

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da srpski ministri u nisu bili protiv proglašavanja dana žalosti zbog tragedije u Gradačcu.

Košarac: Srpski ministri nisu bili protiv proglašavanja Dana žalosti
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Naš stav je bio da se ovo pitanje reguliše u skladu sa ustavnim nadležnostima, koje su u konkretnom slučaju primarno na Vladama RS i Federacije BiH. Vlada RS je već proglasila 16. avgust za dan žalosti zbog tragedije u Gradačcu. Vlade Tuzlanskog kantona i Brčko Distrikta također – naglasio je Košarac.

On je naveo da ne zna zašto Vlada Federacije BiH to nije uradila (kasnije je izglasala Vlada FBiH), te da ona treba da odgovori na ovo pitanje.

Pročitajte još

– Potrebna je odluka Vlade FBiH i bilo bi korisnije da kolege iz Savjeta ministara na to usmjere politički kapacitet i autoritet. Iskreno dijelimo bol i saosjećamo sa porodicama žrtava monstruoznog zločina u Gradačcu. Nikome ne treba politizacija – objavio je Košarac na društvenoj mreži Instagram.

Nermin Sulejmanović iz Gradačca u petak, 11. avgusta, iz pištolja je ubio bivšu suprugu Nizamu Hećimović u prisustvu njihove kćerke i to uživo prenosio na društvenoj mreži Instagram.

On je potom na različitim lokacijama u Gradačcu ubio dva muškarca, te ranio policajca, muškarca i ženu. Sulejmanović je nakon toga izvršio samoubistvo. U Gradačcu je proglašena trodnevna žalost. Ubijena Nizama Hećimović bit će sahranjena danas u Mionici kod Gradačca, prenosi Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije