Biznis

KOŠARAC U RUSIJI Unaprijediti saradnju u oblasti poljoprivrede i turizma

Rusko tržište sa 250 miliona potencijalnih potrošača od izuzetnog je značaja za izvoz agrarnih proizvoda iz BiH, a radi unapređenja saradnje, predloženo je formiranje zajedničke radne grupe u oblasti poljoprivrede, istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

KOŠARAC U RUSIJI Unaprijediti saradnju u oblasti poljoprivrede i turizma
FOTO: SRNA

Košarac, koji se u okviru višednevne posjete Ruskoj Federaciji sastao u Kazanju sa predsjednikom Republike Tatarstan Rustamom Minihanovim, rekao je da bi ta radna grupa bila zadužena za detaljno praćenje i definisanje realizacije saradnje u ovoj oblasti.

Kada je riječ o izvozu agrarnih proizvoda iz BiH, Košarac je posebno istakao crveno meso, ribu, voće i povrće, te sadni materijal.

Pročitajte još

Sagovornici su istakli da je dosadašnja saradnja rezultirala realizaciom projekata od obostranog značja, te da postoji zajednički interes i potencijal za unapređenje ekonomskih veza i jačanje spoljnotrgovinske razmjene.

Na sastanku je rečeno da BiH i Rusku Federaciju tokom 25 godina diplomatskih odnosa vežu dobre i prijateljske bilateralne veze, te da nema otvorenih političkih pitanja, čemu doprinosi i činjenica da se BiH nije pridružila sankcijama EU Rusiji.

Košarac je izrazio zahvalnost Ruskoj Federaciji za podršku a podršku implementaciji izvornog Dejtona, kao i konzistentnom stavu da ne prihvati legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH.

Ministar Košarac je ukazao na potrebu boljeg povezivanja privrednika BiH i Ruske Federacije, inicirajući potpisivanje memoranduma o saradnji malih i srednjih preduzeća.

On je naglasio da privreda u BiH nema velike kapacitete i da je potrebno da se fokusira na specifičke proizvode ili industrije, te dodao da bi fokusirani pristup, odnosno organizovanje sektorskog pristupa bio dobar način za ostvarivanje konkretnih rezultata u saradnji.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji u oblasti turizma, pri čemu je ocijenjeno da bi uvođenje direktne avio-linije između BiH i Ruske Federacije bilo dobra osnova i dodatni zamajac u jačanju saradnje.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenziviraju aktivnosti na promociji turističkih potencijala na obostranu korist, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Poseban akcenat stavljen je na projekte iz vazduhoplovstva, pri čemu je konstatovano da Republika Srpska i Ruska Federacija imaju dobru istoriju zajedničkog poslovanja u ovom sektoru, budući da su za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kupljena tri helikoptera proizvedena u ruskoj fabrici helikoptera u Kazanju.

Nakon sastanka u rezidenciji predsjednika Republike Tatarstan, Košarac se upisao u knjigu utisaka, ističući da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da boravi u uzvratnoj posjeti ovoj ruskoj republici.

On je izrazio uvjerenje da će saradnja BiH i Ruske Federacije u budućnosti dodatno jačati i razvijati se na obostranu korist.

Prihvati notifikacije