Politika

Košarac: Zvizdić nema legitimitet za definisanje spoljne politike

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da ni predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić ni Savjet ministara nemaju ustavni legitimitet za definisanje inostrane politike BiH.

Košarac: Zvizdić nema legitimitet za definisanje spoljne politike
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ustav BiH jasno i precizno kaže da Predsjedništvo definiše spoljnu politiku BiH – rekao je novinarima Košarac, komentarišući Zvizdićevu izjavu da je veoma teško govoriti o “mini Šengenu” i da BiH nije spremna da učestvuje u bilo kojoj inicijativi ili sporazumu, jer bi to moglo imati “negativne posljedice na dalji put BiH prema članstvu u EU”.

Ističući da je Zvizdić izašao iz okvira Ustava BiH, Košarac je konstatovao da prethodnih nekoliko godina, zahvaljujući SDS i PDP, nije bilo adekvatnog suprotstavljanja politikama Denisa Zvizdića u Savjetu ministara.

– Iz aspekta takvog podaničkog odnosa SDS i PDP prema politikama Zvizdića i SDA danas imamo situaciju da Denis Zvizdić može da govori u funkciji predsjedavajućeg Savjeta ministara i funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma – rekao je Košarac.

Kada je u pitanju ocjena predsjednika SDS Mirka Šarovića da usvojeni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske “nisu odgovorili svrsi”, odnosno da nisu plod zajedničkog djelovanja svih poslanika u Skupštini, Košarac je izrazio žaljenje što postoji političar iz Srpske koji se na takav način odnosi prema njenim institucijama.

– Žao mi je što postoji političar iz Republike Srpske koji se na takav način odnosi prema volji naroda u Srpskoj. Narodna skupština je volja naroda Srpske – rekao je Košarac.

On je istakao da ovo pokazuje da je politika SDS, Šarovića i nekih drugih usmjerena ka derogiranju institucija Republike Srpske i njenog ustavnog kapaciteta.