Regioni

KOTLIĆ KOD TOČKA Gastronomska manifestacija okupila više hiljada posjetilaca (FOTO)

Gastronomska manifestacija “Kotlić kod Točka”, koja se održava peti put u podmajevičkom selu Gornji Dragaljevac, okupila je više hiljada posjetilaca. Znanje i vještinu u spremanju kotlića odmjeriće 34 ekipe iz Semberije, Majevice ali i dijaspore.

KOTLIĆ KOD TOČKA Gastronomska manifestacija okupila više hiljada posjetilaca (FOTO)
FOTO: S.R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Kotlićijada protiče u dobrom raspoloženju, uz muziku i bogatu trpezu. Mnogi su došli iz daleka jer je ovo, kako kažu, pravo i odlično mjesto za druženje.

Desetočlana ekipa Radenka Markovića iz Gornjeg Magnojevića ugostila  je  šest prijatelja  iz  Austrije.

Radim u građevinskoj firmi  u gradu Kečak Mautenu već 11 godina. Družim se sa Austrijancima. Pokazivao sam im slike i pričao o kotlićijadi i obećao da ću ih dovesti. I evo ove godine sam to i uradio. Gazda Kristijan  kaže da mu se mnogo dopadaju naša hrana, naša rakija i da smo dobri domaćini. Drago mi je što Semberiju predstavljamo najbolje što možemo – priča Marković.

Ni Jovica Marinković iz Gornjeg Magnojevića  koltlićijadu ne propušta.

– Okupimo se, proveselimo. Nekada se mnogo više družilo a sada svi trče za poslom i obavezama. A čovjeku treba malo oduška – kaže ovaj Magnojevičanin.

Manifestaciju organizuju mjesna zajednica Gornji Dragaljevac i Fudbalski klub „Proleter GD” Gornji Dragaljevac. Član Organizacionog odbora Bojan Vasić sa zadovoljstvom ističe da je iz godine u godinu sve veće interesovanje učesnika ali i posjetilaca za ovu manifestaciju.

Pripreme za najbolji kotlić, loženje vatre, odabir sastojaka i začina, počnu i par dana prije. Iako kažu da im nagrada nije najvažnija, učesnici ovaj posao ozbiljno shvataju. Takmičarske ekipe dužne su da pripreme od 10-15 litara paprikaša od junećeg, goveđeg ili svinjskog mesa.

Ostali sastojci su tajna a svaka ekipa tvrdi da ima  tajm posebni začin, koji će im donijeti pobjedu. Poslednju riječ ima stručni žiri a najbolji paprikaš će biti nagrađen – kaže Vasić i dodaje da su ovogodišnju manifestaciju podržali Gradska uprava Bijeljina ali i brojni kolektivi poput „ZEDP „ElektroBijeljina“, Mljekara „Dule“ i drugi.

Dovitljivi Semberac Vasilije kotlićijadu je i opjevao.

– Dođite nam u pohode, pokraj Točka-ladne vode. Tamo gdje ste bili lani, čekaju Dragaljevčani. Kotlić, gulaš, boli glava a zamiriše do „Dubrava“. Semberijo, jes’ li čula, da si cijela nagrnula. Biće ‘ića, biće pića, tradicija od kotlića a ideja od Kulića – odjekuje dragaljevačkim šatarom. Posjetioci i učesnici dragaljevačke kotlićijade se nadaju da će ih i vrijeme poslužiti a druženje će nastaviti do kasnih noćnih sati.