Hronika

KOVAČ UČESTVOVAO U POKUŠAJU UBISTVA "Škaljarcu" koji je uhapšen u Sarajevu određen ekstradicioni pritvor

Sud Bosne i Hercegovine danas je, u postupku izručenja potraživanog Cetinjanina Stefana Kovača, prema međunarodnoj potjernici Interpola Beč, prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje kojim se Kovaču određuje ekstradicioni pritvor.

KOVAČ UČESTVOVAO U POKUŠAJU UBISTVA "Škaljarcu" koji je uhapšen u Sarajevu određen ekstradicioni pritvor
FOTO: SHUTTERSTOCK

Raspisana potjernica

Pritvor po ovom rješenju može trajati do izvršenja odluke o izručenju ili do nove odluke ovog suda, ali najduže šest mjeseci, računajući od dana pritvaranja, odnosno do 12. jula 2024. godine, a sve zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao izbjeći postupak izručenja ili sprovođenja izručenja, u smislu člana 39. stav 1. tačka a) Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima – saopšteno je iz Suda BiH.

Potjernica za Crnogorcem raspisana je s ciljem vođenja krivičnog postupka pred nadležnim pravosudnim organom Republike Austrije, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo članstvo u kriminalnoj organizaciji, u vezi s krivičnim djelom ubistvo u pokušaju.

Stefan Kovač, koji, prema operativnim podacima policije, važi za visokorangiranog člana „škaljarskog klana“, uhapšen je 12. januara 2024. u Sarajevu.

Pročitajte još

Skaj prepiska

On se sumnjiči da je 2020. godine, s dvojicom saučesnika, u Beču htio likvidirati Kotoranina Dragana Kašćelana, bliskog “kavačkom klanu”.

Zavjera za pokušaj ubistva otkrivena je pregledom prepiske na Skaj aplikaciji između Kovača i osobe koja se potpisivala kao “Džon Goti”. Kasnije je utvrđeno da iza ovog imena na Skaju stoji Cetinjanin Risto Mijanović zvani Rile Kapetan.

Postupak u Crnoj Gori

Protiv Kovača se ponovo vodi postupak i pred Višim sudom u Podgorici zbog pokušaja ubistva Kašćelana u Beču. Kovaču je 8. maja prošle godine ukinut pritvor nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvu presudu kojom je za ovo djelo bio osuđen na tri godine zatvora, piše Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije