Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KRAJ KLASIČNOG ZAPOŠLJAVANJA Kakva su socijalna prava u dobu novih tehnologija

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Shutterstock

Nove tehnologije znače, između ostalog, i kraj dosadašnjeg klasičnog zapošljavanja i radnog odnosa. Sve je više poslova koji se mogu raditi na daljinu, sa bilo koje lokacije, pa ni radno vrijeme više neće biti mjerljivo na način kako se to radi u klasičnom radnom odnosu.

S druge strane, digitalizacija otvara nove mogućnosti za preduzetništvo ili za frilensere, istakli su učesnici debate o temi socijalnih prava u digitalnom dobu, koju su, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u Banjaluci organizovali Banjalučki centar za ljudska prava i Fondacija Fridrih Ebert u BiH.

Mladen Mirosavljević, profesor Banjaluka koledža, istakao je da je ključno pitanje kako će nova vrsta radnih odnosa biti kompatibilna sa starim sistemom penzionog osiguranja.

– Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS je neodrživ i pitanje je šta će biti sa penzijama u budućnosti. U svemu tome sistem i država nemaju adekvatan odgovor – smatra profesor Mirosavljević.

Vladimir Ćorda, direktor firme “Virtuo”, koja pruža podršku startap kompanijama i frilenserima, kaže da je upravo ovakva podrška u digitalnom dobu vrlo značajna.

– Oni su registrovani na našoj lokaciji, mi obavljamo administrativne poslove za njih, primamo njihovu poštu, tako da ti preduzetnici i frilenseri mogu bez dodatnih briga da se posvete svom osnovnom poslu – objašnjava Ćorda.

Ranka Ninković-Papić, direktorka Fondacije za socijalno uključivanje u BiH, istakla je da digitalno doba otvara nove mogućnosti i za socijalno preduzetništvo, koje se ne temelji na profitu za vlasnika, nego na dobrobiti zajednice.

Prema podacima iznesenim na ovom skupu, u Bosni i Hercegovini se od 2016. godine do danas broj onlajn poslova i frilensera povećao za čak 40 odsto.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO