Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KRAJ LJETNE PAUZE Slučaj “Piralen” u septembru pred odbornicima

Banjaluka
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Na dnevnom redu prve sjednice Skupštine grada Banjaluka, nakon ljetne pauze, naći će se kompletna informacija u vezi s kancerogenim uljem piralenom, koji je iscurio u Poslovnoj zoni “Incel”, sa prijedlogom daljih mjera.

Potvrdio je to za Srpskainfo predsjednik Skupštine Zoran Talić, napominjući da će ova sjednica biti zakazana oko 12. septembra.

– Kada se u javnosti pojavila informacija o piralenu u “Incelu”, odmah smo uputili dopis Odjeljenju za inspekcijske poslove da nam što prije dostave informaciju koje aktivnosti su do tada preduzete kako bismo je predočili odbornicima. Svi odbornici su, dakle, negdje početkom juna imali kompletne podatke o tome šta se dešavalao u “Incelu” do tog momenta, s planiranim aktivnostima. Lično sam na kolegijumu u maju zatražio da se, čim se završi kompletno ispitivanje i kada se utvrde sve analize, na Skupštinu dostavi informacija sa jasnim mjerama kako sanirati stanje u “Incelu”, što su članovi kolegijuma jednoglasno usvojili. Drago mi je da će se ta tačka pojaviti na sjednici, da mi kao Skupština zauzmemo određene stavove i dobijemo prijedloge za sanaciju zemljišta – rekao je Talić.

On je naglasio da će, pored odbornika, priliku da pročitaju materijale, vide šta piše i zauzmu svoj stav o svemu što se dešavalo moći i sami građani, jer se svi skupštinski dokumenti objavljuju na zvaničnoj stranici Grada Banjaluka.

Foto: Gradska uprava Banjaluka/RAS Srbija

– Nije bilo realno da se infomacija ranije nađe na Skupštini, dok se ne završe sve analize i ne predlože mjere za sanaciju zemljišta – precizirao je Talić, napominjući da je važno da se u cijeli proces, za koji će trebati značajna finansijska sredstva, aktivno uključi i republička vlast.

Na septembarskoj sjednici Skupštine grada bi se, između ostalog, trebale naći i tačke koje se odnose na poslovanje “Vodovoda” za prošlu godinu, Zavoda za izgradnju Banjaluka, “Čistoće”, kao i stare Toplane.

Zoran Talić očekuje da će do kraja decembra realizovati godišnji program rada gradskog parlamenta, ističući da je do sada razmatrano 55 odsto planiranih aktivnosti.

– Kada smo usvajali program rada Skupštine grada otprilike smo rekli da ćemo imati 125 tačaka dnevnog reda. To su redovni izvještaji svih odjeljenja, odsjeka, javnih ustanova, službi na teritoriji grada i već smo razmatrali 67 tih tačaka. Međutim, ako ćemo gledati po materijalima, mi smo za šest sjednica, koliko ih je bilo za pola godine, razmatrali čak 275 tačaka, zajedno sa 69 podtačaka, što je i više nego što je predviđeno programom. Možemo reći da smo imali dosta dobru dinamiku, i da je dosta aktivnosti provedeno kroz Skupštinu grada – rekao je on.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Kako je podsjetio, čeka ih i usvajanje budžeta za iduću godinu, za koji već sada gradska odjeljenja i službe dostavljaju svoje prijedloge.

– Očekujem već u novembru da ćemo imati nacrt budžeta koji će ući u javnu raspravu. S tim dokumentom dolaze i svi programi koji se odnose na razradu budžeta iz oblasti komunalne sfere, saobraćaja, sporta, kulture, zdravstva i predškolskog vaspitanja, kako bi bili operativni već od 1. januara iduće godine – zaključio je Talić.

Odbornici su na ljetnu pauzu otišli nakon zasjedanja 26. juna.

Sanacija i nekoliko godina

Gradonačelnik Igor Radojičić izjavio je u subotu da bi sanacija zemljišta u Poslovnoj zoni “Incel” mogla potrajati nekoliko godina.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Radojičić je potvrdio da dosadašnji uzorci, uzeti u “Incelu”, koji se odnose se na podzemne vode, nisu pokazali veće koncentracije zagađenja piralenom i teškim metalima od dozvoljenih.

Najavio je i nastavak uzorkovanja i pripreme plana sanacije zemljišta, koja bi mogla potrajati i nekoliko godina, jer je u pitanju veoma kompleksan posao. Istakao je da su posredstvom Razvojnog programa UN i Vlade Švedske obezbijeđena sredstva za dalje istraživanje, a da jedan tim trenutno uvrđuje činjenice kako bi utvrdio površinu, količinu i stepen zagađenja u “Incelu”, te preporučio način sanacije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO