Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KRAJ MEDENOG MJESECA Zelenski je do sada imao ludu sreću, ali nedavni potezi mogli bi da ga KOŠTAJU VLASTI

Svijet
Autor:

Foto: Stepan Franko/EPA

Zelenski

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski došao je na vlast na osnovu dva obećanja – da će se izboriti sa sistemskom korupcijom i da će donjeti mir istoku zemlje.

Prvih nekoliko mjeseci od dolaska na vlast okolnosti su mu išle na ruku. Njegova popularnost je rasla zahvaljujući neočekivanom ekonomskom rastu i uspješnoj razmjeni zarobljenika sa Rusijom, ali period medenog mjeseca za Zelenskog je gotov.

Ključni reformator i saveznik Aleksandar Danilijuk dao je ostavku na mjesto šefa ukrajinskog Savjeta za odbranu i bezbijednost, navodno zbog nezadovoljstva predsjednikovim odnosom sa milijarderom Igorom Kolomoiskim.

Danilijuk je Zelenskom pružio kredibilet i pomogao mu da izgradi odnos sa Zapadom koji je bivšeg komičara posmatrao kao populističkog klovna. Njegova podrška ohrabrila je ljude i oni su počeli da vjeruju da Zelenski predstavlja konačni raskid sa prošlošću.

Odlazak Danilijuka loš je znak za administraciju Zelenskog koja se već suočila sa nekoliko manje značajnih ostavki, uključujući uglednog šefa nacionalne policijske službe.

Nedavna dešavanja ponavljaju obrazac koji je bivšeg predsjednika Petroa Porošenkoa koštao vlasti – profesonalci i reformatori postavljeni na pozicije moći počinju da se povlače nazadovoljni sporim tempom promjena i pritiskom od strane predsjednikovih prijatelja.

Zelenskom je potrebna sva moguća podrška, jer se pokazalo da mu neće biti lako ni da održi svoje drugo veliko obećanje. Skandal koji je izbio zbog njegovog telefonskog razgovora sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom osakatio je plan Zelenskog da će mu zapadna koalicija pomoći u pregovorima sa Rusijom.

Američki specijalni izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker, za koga se moglo pretpostaviti da će podržati zemlju čak i kada se svi drugi povuku, dao je ostavku nakon što je uvučen u politički haos. Amerika nema ambasadora u Kijevu.

Ukrajina se protivila održavanju lokalnih izbora u istočnom regionu dok ne povrati kontrolu nad tom teritorijom, ali će bez američke podrške vjerovatno morati da pristane na njih. Tu teritoriju još uvijek drže ruski prorektori, a međunarodni nadzor je jedina garancija legitimiteta izbora.

Zelenski je već krenuo Porošenkovim putem, a samo nekoliko koraka ga dijeli od toga da zapečati sudbinu Ukrajine kao zemlje kojom upravljaju ljudi koji izaju nade svog naroda.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO