Društvo

PRETPLATNIČKE KARTE I POPUSTI Novi obračun putarina počinje krajem oktobra, a OVO su detalji

U Republici Srpskoj bi do kraja oktobra trebalo da stupi na snagu uredba o visini putarine za auto-put, koja predviđa pretplatničke karte i popuste za korisnike, rekla je Srni pomoćnik ministra saobraćaja i veza Srpske Nataša Kostić.

PRETPLATNIČKE KARTE I POPUSTI Novi obračun putarina počinje krajem oktobra, a OVO su detalji
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Kostićeva je dodala da će uredbom biti utvrđena visina putarine na 106 kilometara auto-puta koji je u upotrebi, i to u zatvorenom sistemu naplate.

Ovom uredbom predviđeni su stimulativni modeli elektronske naplate putarine – periodične, mjesečne ili godišnje pretplatne karte sa mogućnošću korišćenja uređaja za automatsko plaćanje – status pretplatnik za vozila klase ‘prva-A’ (IA), ‘prva’, te popusti – pojasnila je Kostićeva i dodala da je “prva-A” nova kategorija i odnosi se na motocikle i četvorotočkaše.

Ona je navela da je obračunavanje cijene pretplatnih karata uz mogućnost korišćenja uređaja za automatsko plaćanje putarine – status pretplatnik, planirano tako da se za periodičnu kartu putarina množi sa brojem dana u zahtijevanom periodu i omogućava neograničen broj prolazaka.

Kada je riječ o mjesečnoj karti, Kostićeva naglasila je da se iznos putarine za određenu relaciju množi sa brojem 40 i omogućava neograničen broj prolazaka u toku mjeseca na navedenoj relaciji.

Ona je precizirala i da se za godišnju kartu iznos putarine za određenu relaciju množi sa brojem 400 i omogućava neograničen broj prolazaka u toku godine na navedenoj relaciji.

– Uz pretplatničke karte, uredba predviđa i popust od 15 do 25 odsto na elektronsko plaćanje putarine, a visinu utvrđuje upravljač puta – naglasila je Kostićeva.

Ona je istakla da se pretplatne karte odnose samo na određenu dionicu auto-puta, dok se popust odnosi na kompletnu mrežu auto-puteva.

Trenutna cijena putarine na auto-putu Banjaluka-Gradiška je od 2,5 KM za prvu kategoriju u kojoj su uglavnom automobili i motocikli, do 12 KM u kojoj su većinom teški kamioni.