Društvo

KRAJNJE NEPOVOLJNA SITUACIJA Za dan skoro pet puta više novozaraženih u odnosu na broj oporavljenih u BiH

Tokom protekla 24 časa, u Bosni i Hercegovini od korona virusa oporavilo se 210 osoba, dok je zabilježeno 999 novozaraženih.

KRAJNJE NEPOVOLJNA SITUACIJA Za dan skoro pet puta više novozaraženih u odnosu na broj oporavljenih u BiH
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

To znači da je broj zaraženih, u odnosu na broj onih koji su opaku zarazu ostavili iza sebe, veći za više od 4,7 puta.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je u pomenutom periodu zaraza potvrđena kod 378 osoba, dok se oporavilo 127 ljudi koji su bili inficirani virusom SARS-CoV-2.

U Federaciji BiH na korona virus pozitivno je još 606 osoba, a oporavak je zabiloježen kod 127 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Brčko distrikt u protekla 24 časa bilježi šest novozaraženih, dok se broj oporavljenih zadržao na jučerašnjem nivou.

U Srpskoj su, s druge strane, trenutno 4.733 aktivna slučaja pozitivna na SARS-CoV-2, u Federaciji BiH ih je 5.483, a u Brčko distriktu njih 58.

Kovid 19 je u protekla 24 časa odnio čak 20 života u BiH – 17 u FBiH i tri u RS.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je da je u Srpskoj do sada registrovano 12.712 pozitivnih osoba, od čega je 7.631 ili više od 60 odsto oporavljenih, te 4.733 aktivna slučaja.

– Epidemiološka situacija u Srpskoj se pogoršala. U svim ustanovama koje rade PCR testiranje, povećan je obim testiranja, a u narednim danima biće i po 1.000 testiranja dnevno – rekao je Zeljković.

Naglasio je da je najviše novozaraženih sa događaja gdje se ne poštuju propisane mjere, te da je na dnevnom nivou najveći broj pozitivnih od 30 do 49 godina.

Pročitajte još

 Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja korona virusa, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva pozvao je sve građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera lične zaštite.

– Mjere lične zaštite kojih se svi građani striktno trebaju pridržavati su nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima. Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera, jer u suprotnom može doći do dalje eskalacije zdravstvene krize, ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica – poručuju iz ovog štaba.