Politika

KREDIT OD 75 MILIONA EVRA Savjet ministara BiH podržao Projekat medicinskog kompleksa Banjaluka

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog ugovora o finansiranju između BiH, Republike Srpske i Evropske investicione banke (EIB) za Projekat medicinskog kompleksa u Banjaluci, vrijedan 75 miliona evra.

UKC Banja Luka panorama
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Cilj projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjaluci, koji se sastoji od Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Fakulteta medicine i zdravstvene njege Univerziteta u Banjaluci i Centra za obrazovanje i istraživanje, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Dio projekta je medicinski kampus koji obuhvata Medicinski fakultet i Centar za obrazovanje i usavršavanje, a uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade kapaciteta 1.400 studenata.

Projekat podržava prvu fazu dugoročnog plana infrastrukturnog razvoja ovog kompleksa za pružanja visokokvalitetne zdravstvene njege i usluga medicinskog obrazovanja za potrebe građana.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, s alokacijom na Republiku Srpsku.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 105,783 miliona evra, od čega je kredit EIB 75 miliona evra, a domaća kontribucija i drugi izvori finansiranja iznose 30,78 miliona evra. Planirano je da projekt bude realizovan do kraja januara 2029. godine.

Pročitajte još

Prijedlog ugovora sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

Savjet ministara prihvatio je jednoglasno inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat unapređenja kvaliteta vazduha u BiH, vrijedan 50 miliona dolara.

Cilj ovog projekta je smanjenje emisija zagađivača vazduha i štetnih gasova u sektorima grijanja stambenih objekata i prometa u Sarajevskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom, na osnovu izražene želje da učestvuju u ovom projektu.

Jedna od komponenti ovog projekta, koja se odnosi na zelenu urbanu mobilnost za podršku tranziciji prometnog sektora prema niskim emisijama, biće sprovedena u Kantonu Sarajevo, kao najvećem urbanom području u BiH.

Uz konsultacije sa vlastima Federacije BiH i Republike Srpske, ovaj projekat će se prvo fokusirati na Federaciju BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije