Hronika

Krijumčari migranata za godinu obrnuli do 10 miliona evra: Unsko-sanski kanton mjesto gdje se najviše novca obrće

Krijumčari migranata na zapadnom Balkanu samo u toku prošle godine zaradili su više od 50 miliona evra, a od toga oni koji "operišu" u BiH između sedam i 10,5 miliona evra.

Krijumčari migranata za godinu obrnuli do 10 miliona evra: Unsko-sanski kanton mjesto gdje se najviše novca obrće
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To su podaci iz najnovijeg izvejštaja mreže Globalnih inicijativa protiv međunarodnog organizovanog kriminala u kom se, između ostalog, rasvjetljava na koji način migranti pokušavaju da se domognu Evrope i koju cijenu za to plaćaju.

Autori su ocijenili da su po zatvaranju “balkanske rute” 2016. godine najkritijčnije krijumičarske tačke u BiH postale Trebinje, Bileća i Foča, te rijeka Drina za čiji prelazak se plaća od 100 do 500 evra po osobi, čak i do 1.500 ako u to ulazi i prebacivanje do Bihaća.

Prevoz unutar BiH naplaćuje se od 100 do 300 evra, prebacivanje preko granice Crne Gore 400 evra. Do neophodnog novca, naveli su autori, migranti najčešće dolaze putem “Vester uniona”.

Kako je istaknuto u izvještaju, Unsko-sanski kanton je mjesto gdje se najviše novca obrće, odakle migranti pokušavaju da pređu u Hrvatsku za šta plaćaju od 1.000 do 2.000 evra, ako je Slovenija krajnja destinacija. Ukoliko je to Italija ili Austrija, cijene idu i do 4.000 evra, prenosi Glas Srpske.

U izvještaju se navodi da su u te kriminalne poslove uključeni i pripadnici policije i graničari koji se za određenu novčanu naknadu “sklanjaju da ne budu u određenom mjestu u određeni vrijeme”, zatim sami migranti, nisu imuni ni taksisti, a sve češće i da vozači kamiona prevoze migrante za određenu naknadu.

Prihvati notifikacije