Politika

"KRIMINAL CVJETA U BiH" Njemački list pisao o narko-kartelu "Tito i Dino" i navodnim vezama s Konakovićem

Njemački list Der Tagesspiegel je objavio tekst u kojem se opisuje djelovanje kartela Tito i Dino, te o navodnim poveznicama ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Elmedina Konakovića, sa ovom kriminalnom organizacijom.

"KRIMINAL CVJETA U BiH" Njemački list pisao o narko-kartelu "Tito i Dino" i navodnim vezama s Konakovićem
FOTO: MUP SRBIJE/FENA/ALMIR RAZIC

Tekst pod naslovom “Kriminalni kartel htio se infiltrirati u državu: Ministar spoljnih poslova u BiH i narko boss” lista Der Tagesspiegel, Klix je prenio u potpunosti.

Konaković, prije nekoliko dana, bio je vidno uznemiren u atriju svog ministarstva. Tvrdio je da nema veze s nikakvim narkokartelima.

Potom je demonstrativno podigao svoju zlatnosmeđu kravatu i povikao: “Ne možeš ovo učiniti crnom kravatom!” aludirajući na policijsku akciju “crna kravata”. Ministar Konaković je valjda htio poručiti da nema nikakve veze s uhapšenim kriminalcima.

Specijalne jedinice BiH policije nedavno su u Sarajevu i drugim dijelovima zemlje uhapsile desetke osumnjičenih pod operativnim nazivom “Black Tie 2”. Priča se da pripadaju jednom od najvećih narkokartela u svijetu. Osim četvorice BiH policajaca i načelnika policije, uhapšen je i Gordan Memija – bliski prijatelj Konakovića.

Državno tužilaštvo tereti Memiju da je sa 320.000 evra kartela kupio policijske uniforme za specijalnu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova i na taj način oprao novac. No, ovo je vjerovatno samo vrh otkrivenog ledenog brijega.

Svi love Tita

Zločinačka organizacija koju je predvodio Edin Gačanin zvani “Tito” navodno je radila na preuzimanju države. Samog šefa kartela policija nije uhvatila jer je u Dubaiju, gdje je živio u 30 miliona evra vrijednom stanu u Burj Khalifi, najvišoj zgradi u svijetu.

Tvrdi se da “Tito” iz Bosne godišnje od prodaje kokaina zarađuje milijarde evra. Godinama su istražne agencije kao što su FBI, Američka agencija za suzbijanje droga (DEA) i evropska policijska agencija Europol radile na razbijanju narko kartela. Prema procjenama stručnjaka, Tito od trgovine kokainom, između ostalog, zarađuje oko 50 milijardi evra godišnje.

Kako bi oprao zaradu od droge, osnovao je globalnu mrežu kompanija u koje je ulagao svoj crni novac. Za direktore tih kompanija postavio je nedužne prijatelje i poznanike koji su, na primjer, sasvim neupadljivo radili u izvozno-uvoznoj trgovini voćem. No, Tito je robu tajno koristio za šverc droge.

Često su se događale razvikane akcije, kao 2017. godine kada je jedan od Titovih ljudi u Peruu uhvaćen s 1.5 tona kokaina. Paketi su imali svoj pečat sa oznakom države BiH, što je kratica za BiH. Nadležna tijela u Holandiji procjenjuju da se samo u krijumčarskoj mreži Edina Gačanina može pratiti više od 20 tona zaplijenjenih opijata širom svijeta.

Europol je razotkrio sistem zločinačke organizacije tako što je, između ostalog, provalio u razgovore i SMS poruke kartela. Oni su šifrirani pomoću Skaj ECC komunikacijske usluge.

Pročitajte još

Politička ambicija poput Pabla Eskobara

Skaj prepiske nude uvid u velike Titove ambicije, koji dolazi iz siromašne četvrti Sarajeva. Očigledno je imao ideju o preuzimanju BiH iznutra.

– Tito sebe doživljava kao balkanskog Pabla Eskobara koji bi se želio baviti politikom. Htio je svojim novcem kupiti stranku i doći u vlast – kaže istraživački novinar, Avdo Avdić, koji više od pet godina objavljuje niz tekstova o kartelu.

Titov tjelohranitelj imao je podatke iz pasoša Konakovića.

A čini se da je narkomilijarder prilično daleko stigao sa svojim političkim angažmanom. Skaj prepiske pokazuju da je Tito već uspostavio bliske veze s raznim najvišim političarima iz stranke Narod i Pravda. Upravo sa strankom koju je svojevremeno osnovao Konaković s obećanjem borbe protiv korupcije u zemlji.

Osim toga, u oduzetom mobilnom telefonu Titovog tjelohranitelja, Đenisa Kadrića, pronađeni su podaci o pasoša Konakovića, njegove supruge i kćeri. Avdić sumnja da je Konaković trebao posjetiti Tita u Dubaiju kako bi razgovarali o daljnjoj saradnji. Konaković to negira.

Neuspjeh države pomaže kriminalcima

– Politička korupcija u Bosni je sistemska – kaže Bodo Veber, stručnjak za Balkan iz Savjeta za politiku demokratizacije u Berlinu, nevladine organizacije koja radi širom svijeta na jačanju demokratskih, liberalnih i ustavnih vrijednosti.

– Nakon rata od 1992. godine do 1995. godine, Bosna je disfunkcionalna država u kojoj dominiraju etnonacionalističke elite. Oni ostaju na vlasti podsticanjem sukoba. To je sistem u kojem organizovani kriminal cvjeta – nastavio je Veber.

Novi skandal pokazuje koliko je korupcija duboka. Saznalo se da je Predsjedništvo BiH prije nekoliko mjeseci imenovalo turskog biznismena Fatiha Kola za počasnog konzula u Panami.

Ovo je bitno jer se za Kola kaže da je bio jedan od Titovih perača novca u Južnoj Americi. Nakon otkrića, odmah je izgubio položaj počasnog konzula – kako je uspio doći na tu poziciju još uvijek je misterija, prenosi Klix.

Podsjetimo, Konaković je nedavno gostovao u jednoj televizijskoj emisiji i još jednom demantovao sve optužbe. Ovaj put je nosio crvenu kravatu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu