Banjaluka

"KRIMINAL UHVAĆEN KAO ZEC" Stanivuković o rezultatima revizije rada Gradske uprave Banjaluka (FOTO)

“Kriminal je uhvaćen kao zec i ne može nikuda da mrdne” rekao je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, predstavljajuću prvi izvještaj svog "Tima za reviziju", odnosno Komisije za utvrđivanje stanja i zakonitosti rada Grada Banjaluka, kako se on zvanično zove.

"KRIMINAL UHVAĆEN KAO ZEC" Stanivuković o rezultatima revizije rada Gradske uprave Banjaluka (FOTO)
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Mladi gradonačenik Banjaluke se prvo osvrnuo na problem bilborda u gradu, za koje, kako kaže, niko ne plaća nikakva sredstva, zbog čega ispašta budžet grada.

– U Banjaluci ima 372 bilborda, od čega je 159 lažno postavljenih. Ne plaćaju komunalnu naknadu. Bilbordi su postavljeni 17 metara od Gradske uprave. Budžet je oštećen za pola miliona maraka. Eto gdje su besplatni udžbenici – kazao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, na zgradi “EuroSpleta” nalaze se bilbordi sestrića lidera SNSD Milorada Dodika, za koje tvrdi da nisu plaćeni.

– Identifikovaćemo i ostale firme. Bilo je i bilborda političara. Možda je bilo i mojih, vidjećemo. Rok za sve firme je do ponedjeljka da sve to plate. Ako to ne plate, neće više dobiti prostora. Ide krivična prijava protiv šefa Komunalne policije, jer nije vidio ovo. Pa neka Tužilaštvo radi svoj posao – istakao je Stanivuković.

Takođe, u okviru ove akcije pronađeno je i 50 bilborda „koji nisu ničiji“, odnosno ne zna se čije su vlasništvo.

-Rok za sve ove firme je ponedjeljak da plate svoje obaveze – naglasio je Stanivuković.

Pojašnjavajući krivičnu prijavu protiv Mladena Ćućuna, on je naveo primjer ugovora za čišćenje Crkvene od 169.000 KM, a o kojem nisu obaviještene  „Vode Srpske“ niti Vodna inspekcija, što je bila obaveza.

-Kod ovog posla nema nadzora, već je on potpisao u ime nadzora. Na kraju to potpisuje i bivši gradonačelnik zbog čega idu krivične prijave protiv obojice – kazao je Stanivuković.

Kao primjer navedena je i ograda oko objekta koje koristi Civilna zaštita na Rakovačkim barama, koja je plaćena 120.000 KM, a za koju je bila procijenjena vrijednost  25.000 KM, uz prilazni put koji ne postoji.

Komentarišući diplome, Stanivuković je rekao da je „Tim za reviziju“ utvrdio da postoje sporne diplome, koje su stečene za vrlo kratko vrijeme, zbog čega će i one biti predmet provjera.

-Poslaćemo svim školama i fakultetima da se izjasne o ovim diplomama, a zatim ćemo poslati i inspekcijskim organima da ih ispitaju. Takođe, vidio sam natpise da su sporne diplome iz mog Kabineta zbog čega će i one biti poslate na provjeru – kazao je on.

Pročitajte još

Stanivuković se osvrnuo i na problem Akvane, te poručio da je izvršen “ekonomski genocid”, te će biti podignuta krivična prijava protiv bivšeg direktora Vedrana Mitrovića.

– Riječ je o 10 miliona duga, što je u prevodu 24.000 mjesečnih karata za penziore i godina dana besplatnih vrtića za naše mališane – kaže Stanivuković.

On je istakao da će građevinski kriminal tek izaći na vidjelo.

Prihvati notifikacije