Hronika

KRIMINALCI U PANICI Ako Čaba progovori, to će biti UDARAC ZA KLANOVE

Iskaz koji bi uhapšeni egzekutor, Čaba Der, mogao da da policiji mogao bi da zada najjači udarac najvećim kriminalnim grupama iz Srbije i Crne Gore, za koje je navodno radio posljednje dvije godine, pišu crnogorski mediji.

KRIMINALCI U PANICI Ako Čaba progovori, to će biti UDARAC ZA KLANOVE
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Čaba Der (38), plaćeni ubica koji je u petak uveče uhapšen u hotelu u Pragu, spreman je da sarađuje sa istražiteljima i raskrinka vođe kriminalnih klanova iz Srbije i Crne Gore za koje je radio, prenijeli su crnogorski mediji.

Kako navode mediji, Der, koji je u pritvoru, već je ponudio saradnju, a njegov iskaz navodno bi mogao da bude najjači udarac za dva zaraćena klana škaljarski i kavački.

Veze sa Crnogorcima

– Čaba je bio plaćeni ubica, a sumnja se da je radio i za jedan klan iz Crne Gore. On je svojevremeno uhapšen u Sarajevu pod sumnjom da je trebalo da učestvuje u likvidaciji Alana Kožara iz Bara – podsjećaju izvori iz istrage.

Srpski pravosudni organi najavili su da će tražiti izručenje ovog ubice koji ima srpsko i mađarsko državljanstvo. Der se zasad sumnjiči za tri likvidacije počinjene u Beogradu, Budimpešti i Amsterdamu.

– Vrlo je moguće da Der postane svjedok-saradnik i ponudi informacije i dokaze o tome ko ga je plaćao i za koga je ubijao. Samo na taj način on bi mogao da izbjegne da praktično ostatak života provede iza rešetaka – prenosi “Kurir”.

Hapšenje u Sarajevu, jurio neprijatelja s potjernice?

Čaba Der, nakon puštanja iz zatvora 2017, prvi put je priveden u septembru te godine u Sarajevu. On je tada uhapšen s Markom Gojčevićem iz Bara i navodno su priznali da su u ovaj grad došli kako bi ubili Alana Kožara. Inače, i za Kožarom je raspisana potjernica zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Slobodana Šaranovića u Budvi u martu 2017.

Sukob porodica Bojović i Šaranović počeo je 2009, kada je nestao sin Danila Radonjića, bliskog Šaranovićeg prijatelja, čija sudbina do danas nije poznata. U potragu se uključio Šaranovićev brat Branislav, ali je i on u oktobru te godine ubijen, a u likvidacijama koje su se nastavile u krvavom ratu dvije porodice ubijeno je najmanje još 11 ljudi.

Alan Kožar, zbog čije je pripreme atentata Der bio privođen u Sarajevu, blizak je navodno ekipi Luke Bojovića, a pred crnogorskim pravosuđem protiv njega se vodi postupak zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji Slobodana Šaranovića.

Novi zadatak

– Der bi mogao da otkrije ko ga je poslao na jednog od najbližih saradnika Luke Bojovića, ali vjerovatno i još mnogo toga što zna. Postoji sumnja da u Pragu nije boravio da bi se skrivao, već da je došao na novi zadatak. Njegovim hapšenjem, kako vjeruju istražitelji, spriječena je nova likvidacija – dodaje sagovornik ovog lista.

On podsjeća da su Bojović i Kožar bliski “škaljarskom klanu” i da se može očekivati da bi Der, kom su lisice stavljene u gradu u kom je nedavno uhapšen i vođa “kavačkog klana” Slobodan Kašćelan, mogao da ponudi informacije o “kavčanima”.

– Otkako je izašao iz zatvora 2017. godine, pošto je odslužio kaznu za ubistvo iz 2004, Der je bio slobodnjak koji je der obavljao posao za onog ko mu plati.

Međutim, zbog činjenice da je bio privođen jer je bio angažovan za ubistvo Kožara jasno je da bi mogao da raskrinka “kavački klan” – dodaje on.

Naš sagovornik objašnjava i da su ubistva Nebojše Markovića u januaru u Beogradu, Ivana Serdarušića u Amsterdamu i Lasla V. u Budimpešti ona za koja se “nasmijani ubica” zasad tereti, ali da to ne znači i da su jedina.

(Blic)